Демонстрацията на Марин Колев за възможностите на Micro:Bit е част от инициативата „Ученици обучават ученици” в ОУ „Васил Петлешков”

Как се пишат кодове за Micro:Bit научиха третокласници, и то след демонстрация на по-голям свой съученик. Марин Колев влезе в ролята на преподавател в рамките на инициативата „Ученици обучават ученици” на ОУ „Васил Петлешков”. Това е част от събитията, с които училището отбелязва Европейската седмица на програмирането, чиято цел е да насърчи хората да открият какво означава да кодираш.

Шестокласникът впечатли със създадена от него защитна система за личното шкафче у дома срещу  по-големи братя и сестри.

„Когато някой от тях реши да се докосне до вашето скривалище за тайни, системата започва да пищи”, обясни Марин, който има изявен интерес в областта на IT и е автор на десетки видео клипове. Как да управляваме от разстояние музиката на телефона си и да си направим селфи демонстрира още шестокласникът на открития урок пред малчуганите.

Micro:bit е миникомпютър с размерите на половин кредитна карта, който е проектиран и предназначен да подпомогне децата в първите им стъпки в програмирането. Притежава множество вградени сензори, които да направят програмирането интересно, но и да подпомогнат и провокират изследователски проекти и по други учебни предмети.

Училището разполага с 15 миникомпютъра, уточни преподавателя Милена Маврова, по чиято инициатива по-големи ученици разкриват тайните на програмирането пред по-малките.