Заплатомер показва колко трябва да получаваш. Младежи очакват между 700 и 1500 лева. Пловдив на второ място по възнаграждения след столицата

Шестима младежи се борят за едно стажантско място. Това стана ясно на 17-то издание на форума „Национални дни на кариерата“, който се проведе в Конгресния център на пловдивския панаир. 52 български и международни компании предложиха програми и свободни позиции, даваха съвети за писане на автобиография и мотивационно есе, както и насоки за интервю с работодател. На щанда на „Manpower“ – световен лидер с 60-годишен опит, свързан с човешкия капител,  младите хора получиха съвети за професионалното си развитие, научиха как да подготвят документите си за кандидатстване за работа.

„Милениум поколението винаги пита „Защо“, знае как да се таргетира и да отстоява позициите си. Това са хора, които могат да работят в екип и тези им умения помагат на работодателите да надграждат талантите им“, обяснява Сара Амири – консултант в компанията с офиси в над 80 държави.

Търсенето на кадри за колцентровете отстъпва предни позиции на производството, инженеринга и логистиката, като лидерското място продължават да е за IT специалистите. Работодателите отчитат недостиг на кадри, както при най-ниските позиции, така и за най-високите. Стартовата заплата на продавач-консултант в хранителен хипермаркет е 1200 лева.

Организаторите на изложението от JobTiger бяха поставили на входа на Конгресния център заплатомер. Уредът всъщност представлява кантар със сменена скала и показва колко трябва да получаваш според теглото си. Странната везна показва, че сега възнаграждението е ОК или пък заслуженото се отклонява от настоящото с от -1060 до +5740 лева.

„Фирмите търсят високо образовани и мотивирани млади хора, които да вземат в екипите си. Заплащането се влияе от това доколко една позиция е търсена в даден регион“, обясни Светлозар Петров – управител на JobTiger. Последните данни на организацията показват, че Пловдив се нарежда веднага след София.

Очакванията на младежите са за стартови възнаграждения между 700 и 1500 лева, а също и съответен ръст след приключване на стажанските програми. Не са малко и учениците, които също търсят работа.

„В началото младите хора имат едни очаквания за възнагражденията, които трябва да получават, но те са свързани по-скоро с техните мечти, а не с реалността“, коментира още Светлозар Петров. Той е категоричен, че се намира пресечна точка между очакванията на младежите и реалните заплати в различните сектори.  Между 40 и 60% от наетите на стаж, остават на работа след неговото приключване, сочи актуалната статистика.