Събитието се провежда от днес до 5 септември на различни локации в града

Шествие спектакъл по алеите на Цар-Симеоновата градина, в което ще вземат участие ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и артисти от италианската трупа International Show Parade, постави днес началото на фестивала за улично изкуство TheatAir.

Шествия ще се провеждат също та 3 и 4 септември от 16:00 по алеите на Цар-Симеоновата градина и от 18:00 ч. от площад „Централен“ до Римския стадион. В тях ще вземат участие  семейството гигантски кукли от спектакъла „Пешеходна зона” на Международния фестивал „Двама са малко – трима са много”,  огледалните хора от Mirror Family – група артисти от Словакия, познати по цял свят с футуристичните си персонажи,  куклите на Contes d’Asphaldt от Белгия,  които освен с мащаба си, удивяват с прецизната изработка в анимационен стил и неочакваните си възможности. На 3 и 4 септември те ще представят укротителя на дракони Октаф и неговия огнедишащ скелет дракон, както и скелет птица, който иска отново да полети.

През всеки ден от фестивала във Виенски павилион в Цар-Симеоновата градина ще се играят представления за деца от различни български театри. Днес в 17 чада Куклен театър Стара Загора представя класическата приказка на Беатрикс Потър – „Зайчето Питър”. На 3 и 4 септември от 10:00 ч. са представленията „Кой съм аз?” – първия спектакъл за бебета на Държавен куклен театър – Пловдив, и спектакълът „Гон, малката лисица” на Театър „Арт ленд“, вдъхновен от японска народна приказка. От 11:00 до 12:00 ч. Театър Трио представят своите представления за един зрител – 5-минутните куклени миниатюри „Домът ни – гората” и „Домът ни – океанът” –  различно преживяване за всяка възраст. В следобедната програма на сцената на Виенски павилион ще бъде представен образователният спектакъл на Театър Весел „Телефон 112” и „Цяло лято четох” на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”.  Спектаклите започват в 17:00 ч.

Тази година TheatAir влиза в квартал „Капана“. На открита сцена „Ядрото” ще има представления за деца, улични спектакли и огнени шоута. Днес от 19:00 ч. в програмата се включват украинските артисти от театър „Ланжеронъ“ със своето представление „Цветка” – история без думи с кукли от вълна и филц. След тях сдружение „Културна децентрализация” разкриват красотата на българския фолклор със своята „Самодива” –  куклен спектакъл за открити пространства в 20:00 ч. От 20:30 програмата на сцена „Ядрото” за деня завършва с класически турски театър на сенките Карагьоз, представен от Кемал Фатих Полат, който ще  покаже шоу на световните музикални звезди – различна и неочаквана смесица от традиционна и съвременна култура.

На трети септември от 19 часа Куклен театър „Мале-мале” представя една от най-обичаните приказки „Дядо вади ряпа”, изиграна с много ярки герои, чувство за хумор и музика. В 20:00 ч. започва уличният клоунаден спектакъл „Портокалите или любовта към…” на Фондация Арт офис, вдъхновен от пиесата на Карло Гоци „Любовта към трите портокала” и стихотворението на Жак Превер „Като по чудо”, а в 20:40 Agni Satya ще играят своя огнен “”Ритуал”.

На 4 септември сцена „Ядрото” ще стане дом на две куклени представления на параван. От 19:00ч. италианският театър Bambabambin представя класическа Комедия дел арте с кукли: историята на Арлекино и неговия стремеж към справедливост, представен с много смешни ситуации и перипетии.  А от 20:00 ч. Куклен театър „Мале-мале” ще отведе на „Приключение в делфинариума”.  Последните събития в програмата на TheatAir на сцена “Ядрото” ще се проведат на 5 септември. От 16:00 до 18:00 часа е открита работилница за изкуство, организирана с подкрепата на Театър на огъня и сенките Fireter, а от 20:00 е огненото шоу “Приказка за огън и лед”.

Всяка вечер от 21:00 ч. на открита сцена в Държавен куклен театър – Пловдив ще има специални събития. На 2 септември ще свирят група „Таралеща”. На следващия ден импро-театър ВижНа ще представят своето импро-шоу, в което главен герой е публиката. На 4 септември е концертът на една от най-обещаващите български група Cool Den. Последното събитие от програмата на TheatAir е концерт на Теодосий Спасов трио с неповторима смесица от джаз, класика и фолклор.