Майсторско управление на автомобил, бинарен урок, таекуондо демонстрации, волейболна среща и официални гости за 55 години от създаването си Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии

Комплект за шах от шарнирни болтове на биалета, луноход от вискозен съединител на „Мерцедес“ бяха само малка част от уникалните фигури от стари авточасти, събрани в изложба по повод 55 години от създаването на Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“. Основаното през 1968 година Професионално-техническо училище започва с три паралелки с двугодишен срок на обучение, а днес отбеляза патронния си празник и 120 г. от гибелта на Гоце Делчев.

Една от атракциите на днешния празник бе откриването на експозицията от излезли от употреба части на автомобили, на които преподавателят по практика Борис Толев и неговите ученици вдъхват нов живот. Така разглобената верига на мотоциклет се превърнала в люспи за дракона от ауспухова тръба и криле от ламарина. За гърба използвали ангренажна верига на „Фолксваген“, а шарнирни болтове от БМВ използвали за крака.

За пет години Толев и гимназистите имат измайсторени над 50 уникални фигури, а той продължава да събира авточасти и да разчита на своето и на въображението на момчетата, за да създават драгстер със спойлери от накладки, верижен трактор с тяло от ауспух и охлюв от носач на „Ауди“. Сред последните им творения е скулптура на любовна двойка от куки за въже за теглена на автомобил.

Зрелостници премериха умения за майсторско управление на автомобил в двора на училището, където днес имаше още таекуондо демонстрации и волейболна среща с отбора на ПГ по електроника и електротехника. А участниците в клуба по география откриваха кодове на забележителности от България и света. В бинарен урок на тема: „Електрически превозни средства“ инж. Борислав Карлов и Снежинка Николова съчетаха обучението по специални предмети и по английски език.

Празникът продължи в хотел „Империал“, където бе прожектиран документален филм за училището, създаден от Боян Ставрев. Директорът Бойка Борисова награди изявени ученици и учители. Официалното честване уважи и зам.-министърът на образованието д-р Мария Гайдарова, която поднесе поздравителен адрес. Поздрав от сцената отправиха също началникът на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова и кметът на район “Източен” Иван Стоянов.

„55 години сме час от историята на българското образование. Продължаваме да подкрепяме иновативните идеи, талантливите ученици и учители“, каза Борисова.