Младежи и доброволци се обединиха, за да подкрепят благотворителни каузи с ръчно изработени предмети и сувенири

DSCF2298

Чорапът на Дядо Коледа с място за мини подаръци можеше да се купи днес само срещу пет лева от базара, който обедини деца младежи на 10 пловдивски училища и доброволци от благотворителни организации. Младите моделиери от Професионална гимназия по облекло „Ана Май” бяха измайсторили чорапа в празничните цветове червено и бяло, декориран със сърца като символ на любовта, която трябва да дарим в навечерието на Рождество. 11-класниците пък предложиха ушити от тях шалове. Събраните средства ще бъдат дарени на деца от социално слаби семейства в училището.

Същата е каузата и на ОУ „Васил Левски”. Децата продаваха изработени от тях картички и сувенири в помощ на ученици със специални образователни потребности.

10-класничката Валентина Тонева обедини учениците от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия, които събират средства за лечението й. Тя се бори с коварното заболяване сколиоза. Операцията на 16-годишното момиче е на 8 януари догодина и съучениците й организират поредица инициативи, за да подкрепят финансово семейството. Да дадат рамо на гимназистите решиха и учениците от ОУ „Тодор Каблешков”, които ще дарят събраните от базара средства за Валя.

Учениците от Търговската гимназия пък били съкрушени от трагедията на асеновградско семейство, чийто дом изгорял наскоро. Те решили да подкрепят фамилията в ремонта на жилището.

DSCF2294

Традиционни сурвачки с плъсти, пуканки и сушени плодове изложиха на щанда си талантите от СУ „Любен Каравелов”. Освен че дадоха музикално начало на базара с изпълнение на гайда, те обявиха, че събират средства за закупуване на контрабас за училищния ансамбъл „Тракийска младост”. Това е каузата и на коледния им концерт в Дома на културата.

Да споделят празника със самотни хора са решили учениците от ЕГ „Пловдив”. От продажбата на картичките и сувенирите на базара, както и от училищните коледни инициативи,  те очакват да съберат 300 лева, с които да закупят настолни игри за обитателите на Дома за стари хора. Гимназистите обещаха да отделят няколко часа по празниците, за да поиграят с тях и да стоплят в навечерието на Рождество. Английската подкрепя и фондация „Искам бебе”.

Спортното училище заяви, че дарява средствата от базара за лечението на 23-годишната Албена, която страда от множествена склероза. За лечението й в чужбина са нужни 18 000 лева. Това е каузата и на децата от ОУ „Душо Хаджидеков”.

Да спасят свой съученик се молят момчетата и момичетата от Професионалната гимназия по електротехника и електроника. 11-класникът Бойко бил в кома след катастрофа. Освен, че организирали масова кръводарителска кампания за момчето, гимназистите решили да набират средства за лечението му.

Лео клуб Пловдив предложи на посетителите на базара сладки изкушения и ръчно изработени картички в помощ на 23-годишния Георги, който е с тумор в мозъка. Младежът е претърпял една операция, но му предстои втора.
DSCF2297