Теменужка Тошева - временно изпълняващ длъжността директор на ОУ „Р. Княгиня“ в момента/ е връчила специалния Знак за качество на учениците ми, членове на Читателски STEAM клуб „Възвишение“, както и моя.

Сътрудничестово се осъществява между екипи на ОУ „Райна Княгиня“, СУ „Св. Константин-Кирил Философ“ и ОУ „Васил Левски“

Теменужка Тошева – временно изпълняващ длъжността директор на ОУ „Р. Княгиня“  връчва специалния Знак за качество на учениците, членове на Читателски STEAM клуб „Възвишение“, както и на преподавателя Мария Петрова.

 

Знак за качество за Национален eTwinning проект “Пътешествието на Читателски STEAM клубове” получиха всички 8 български училища, които взеха участие в него. Той е вторият авторски проект на Мария Петрова – старши начален учител в ОУ „Райна Княгиня“, който е насочен към обучение на учениците за критично и засилване на мотивацията за осъзнато четене, грамотност, дигитални умения, оценка и подбор на качествени текстове, илюстрации и оформление на книги чрез електронни ресурси. В него са използвани разнообразни интерактивни методи. Сътрудничеството е осъществено в екип с още две пловдивски училища и ръководителите на читателски клубове в тях: Десислава Кръстева – СУ „Св. Константин-Кирил Философ“ и Калинка Русалова – ОУ „Васил Левски“. Другите партньори по градове са: Плевен, Хаджидимово, Свищов, Враца и Раковски. Изработени са няколко общодостъпни електронни продукта, които са  резултат от работата на изброените институции.

Можете да ги откриете в електронното портфолио на всеки читателски клуб. https://read.bookcreator.com/wDuuYKXIUfS2Ynl3rprcldWV7KA3/We9RPIPVQSucYzIrHLmbcQ

Освен че споделяха опит и дейности в единен електронен ресурс, пловдивските училища се срещнаха в няколко общи инициативи, които посветиха на книгите и осъзнатото четене.  Бяха използвани разнообразни приложения, които са съобразни с поставените цели, съдържанието на продуктите и възрастта на учениците. Обърнато бе внимание на въпросите за защита на личните данни и защита на авторското право.

„Учениците харесаха работата по проекта и много се забавляваха. Започнаха да осмислят по-добре прочетеното, натрупаха по-богат речник чрез интердисциплинарните уроци и формираха читателско мнение след запознаване с много новоизлезли книги. Срещнаха се не само виртуално с деца от България, но и общуваха с тях в градските форуми “Лятна читалня на открито в Пловдив”, “Пловдив чете”; националните инициативи: “Книгоходец”, гласуваха в “Бисерче вълшебно“, Месец на детската книга, организирахме празника за Деня на Европа и Etwinning Day, DEAR Day – “Остави всичко и чети”, “Drawing Day, България, да рисуваме заедно!”, Ден за безопасен Интернет (Дигитално грамотни)“, разказва Мария Петрова.

Десислава Кръстева добавя, че децата изработили индивидуално и в екип героите и чудовището за куклен театър и математически игри  /“Патилата на метлата”/ от рециклирани материали, портрети на Земята и роботи /книги за разделно събиране/, къщички-макети /и хартиени проекти на най-дългото руло/ за куче /”Как кученцето си намери дом”/; самолети, които изпитвали; книгоразделители; музикални инструменти от природни материали.

„Приемаха предизвикателства от герои на книги и ги превръщаха в математически игри, судоку, изпитваха конструкции, стабилност, измерване; грижеха се за растения през всичките етапи на развитието им Разговаряха за книги, представяха мнението си за тях по различни начини и се срещаха с автори в парка“, доволна е от постигнатото Мария Петрова и е убедена, че положеният труд дава плодове.

Според Калинка Русалова споделеният опит е дар, но само участващите в това знаят цената му. „Предстоят ни още повече безсънни нощи и десетки творчески искри, но си струва – създаваме красота и уникални спомени заедно“, категорична е Русалова.