Допитване до 9 директори и 188 учители от 30 учебни заведения показа как въвеждането на облачна платформа е променило образованието

Как въвеждането на облачната платформа е трансформирало административните процеси, обучението и образователната среда. Отговорът се крие в резултатите от допитване, проведено от Центъра за творческо обучение и Община Пловдив, в което са участвали 9 директори, 188 преподаватели от 30 училища и 49 сертифицирани Google учители от 11 учебни заведения.

Опитът на пловдивските училища показва, че облачната платформа се превръща в основа, както за създаването на нови, така и за развиване на съществуващи иновативни практики в управлението, учебната дейност и училищната среда. Облачната технология създава условия за екипна работа между учители и ученици, облекчава административната работа, сочат данните от анкетата.

Какво показват данните в 5 училища, които използват Google G Suit за образованието от 2017 година: в ЕГ „Иван Вазов” общите профили са 1295, в ПГ по хранителни технологии и техника – 734, в СУ „Св.св.Кирил и Методий” – 425, в ОУ „Яне Сандански” – 484, а в ОУ „Екзарх Антим I” – 355. Всички имат изготвен правилник за използване на G Suit и сертифицирани учители – първо и второ ниво.

Като основна причина за въвеждането на Google G Suit директорите определят желанието да имат контрол върху информацията и нуждата споделено пространство за работа на административния екип. Не на последно място е фактът, че това е важно за имиджа на управляваното от тях учебно заведение. Запитани за съдържанието на споделената папка в облака, директорите посочват: нормативни документи на МОН, правилник за дейността на училището, заповеди, графици, учебни програми.

Според проучването над 78 000 електронни писма са били изпратени от 3 293 учители и ученици само за първите четири седмици от началото на настоящата учебна година. Наличието на екипни дискове показва, че учители и мениджмънт споделят информация и шаблони на документи, което „намалява пътя на хартията” в облака.

Всички училища са сменили официалните си електронни адреси за кореспонденция, а директорите имат достъп до електронните пощи и файлове на училището директно от смартфоните си. Анкетираните са категорични, че облакът улеснява и ускорява комуникацията.

Лаптопите се оказват изключително важни за успешно внедряване на облак. Училищата, които осигуряват такива, имат по-кратък срок за внедряване и по-устойчиви резултати. По мнението на анкетираните лаптопите за учители не могат да бъдат заменени ефективно от стационарни компютри в класните стаи, в учителската стая или от таблети.

Google G Suit за образованието дава достъп до приложения, специално разработени за училища.Такива са Google класна стая, Google експедиции, Google формуляри с режим за тестове. Трите приложения позволяват планиране и провеждане на учебни занятия, възлагане и приемане на домашна работа, индивидуални задачи и групови проекти. Изводите от допитването показват наличие на повече от 300 Google класни стаи само в четири от училищата. Всеки ученик, който има профил в облака, участва в поне една класна стая. Две от четири училища използват специални приложения като Google експедиции, за да обогатяват преживяването в класната стая.

 

Факти и цифри

„Училище в облака” стартира през 2016 година като проект на Община Пловдив и Център за творческо обучение. Днес, три години след началото, 52 общински и 4 държавни и частни училища, както и отдел „Образование” на Община Пловдив, разполагат с облачна платформа.  Тенденцията е до 2020 година 100% от пловдивските училища да са в облака. Броят на активните потребителски профили на учебните заведения в облака надвишава 13 000 – над 30% от всички учители и ученици в общината.

В Пловдив има 170 Google сертифицирани учители.

Преподавателят по български език и литература от ЕГ „Иван Вазов” Елена Вързилова пък е първият за тази година Google сертифициран обучител. Преди нея този статут получиха още Светослава Шишиньова от ПГ по хранителни технологии и техника и Панка Вълева от СУ „Черноризец Храбър“. От тях се очаква да подпомагат работата на своите колеги за създаване на учебно съдържание в облака, да споделят добри практики и учебни материали и да прилагат наученото във всекидневието, да провеждат вътрешни обучения за използване на облачните технологии.

 

Google референтно училище

ЕГ „Иван Вазов” е първото Google референтно училище на Балканския полуостров. Гимназията използва 52 Chromebook устройства и всички са лицензирани.

“Лицензите предоставят всички настройки за Wi-Fi мрежата и списък със сайтове, забранени за отваряне. Така не е нужно да настройваме компютри, когато сменим паролите и настройките на мрежата, а едновремонно с това предоставяме сигурна среда за учене”, обяснява зам.-директорът Мария Атанасова. Обучението се извършва по модела 1:1, при който всеки ученик и учител имат електронно устройство и свързан към него персонален профил.

От началото на учебната година модела прилагат още СУ “Св. св. Кирил и Методий”, СУ “Черноризец Храбър”, ОУ “Яне Сандански”, ОУ “Екзарх Антим I”, ОУ “Димитър Талев” и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника.

 

Добавена и виртуална реалност

Разширява се и общността на училищата, които ползват добавена и виртуална реалност в клас. След пилотните ОУ „Яне Сандански”, СУ „Св. св. Кирил и Методий”, СУ „Св. Патриарх Евтимий”,  ОУ „Кочо Честеменски” и ОУ „Димитър Талев” се присъединява и СУ „Любен Каравелов”. По този начин в учебния процес се вкарват новите технологии, създава се учебно съдържание, а вече и учениците имат възможност да генерират електронни ресурси.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.