Два златни и два сребърни медала от студентските Робо игри спечелиха младежите от пловдивския филиал на Техническия университет. 25-има студенти от вуза членуват в клуба по роботика, а повечето от тях се представят и на национални състезания, на които заемат призови места. Според председателя на клуба и лидер на студентския отбор Симеон Марлоков работата на екип от съмишленици в най-перспективната област – роботиката, е отличен начин за изява на младите инженери. Симеон е четвъртокурсник от специалност „Автоматика“ и постъпва в клуба буквално в първия си учебен ден.

Студентският лидер програмира първия си робот още в първи курс, като го обучава да следи линия с помощта на инфрачервени сензори. „Ако направим аналогия с един автомобил за рали, аз съм навигаторът, а роботът е шофьор. Това е сравнително елементарно ниво на автономна кола. Сегашните автономни автомобили имат много повече сензори, но това е основата. С натрупване на опит и знания създадох собствен робот с изкуствен интелект и автономен робот с визуална обратна връзка, който „гледа“ пред себе си и заобикаля препятствия, като сам взема решенията как да го направи“, обяснява Симеон Марлоков, който вече работи в българска робо компания.

Той е убеден, че знанията как да ги програмираме и контролираме ще определят какъв ще бъде светът ни след време. „Въпросът е да не пропуснем момента, в който трябва да почнем да ги учим. Сега роботите са с изкуствен интелект на гъсеница. Бихме се радвали на папагал, който да повтаря това, което правим“, очертава стъпките на развитието на роботите Симеон Марлоков.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.