Най-вероятната дата, на която ще се проведат изборите, е 13 септември, три дни преди старта на новата академична година

Имената на четирима потенциални кандидати за ректор на Медицинския университет се спрягат два месеца преди изборите за ръководния пост. Мандатът на настоящия ректор проф. Стефан Костянев изтича на 14 юли, но той се е възползвал от законовото право да удължи срока си на управление. Идеята е вотът да се проведе след края на кандидатстудентската кампаия, която в момента е в разгара си.

Първият сигурен участник в оспорваната битка във фаталния петък 13 септември, е проф. Илия Баташки. Бивш депутат от БСП и екс шеф на МВР болницата, Баташки отново се стяга за участие в кандидатректорската надпревара. Той вече е професор по медицина от Медицинския институт на МВР. Въпреки че е бил начело на УМБАЛ „Св. Георги“ и може да разчита на партийна подкрепа, хора от академичните среди твърдят, че шансовете му не са особено големи, тъй като отдавна е излязъл от университета. Припомняме, че Баташки бе сред опонентите на проф. Костянев в битката за първия му мандат.

Тогава в състезанието се включи и деканът на Медицинския факултет проф. Николай Бояджиев, който сега също се стяга за избори. Въпреки че към момента пази мълчание, колегите му са категорични, че изчаква и готви предизборна платформа. Той има зад гърба си два мандата като декан.

Проф. Стефан Костянев, който ръководи вуза вече два мандата, няма право да се кандидатира повече, но пък един от заместниците му от катедрата по микробиология и имунология проф. Марияна Мурджева е третият потенциален кандидат. Тя е зам.-ректор по международното сътрудничество и проектната дейност и има солидни позиции във вуза.

В академичните среди упорито се спряга името и на управителя на УМБАЛ „Св. Георги” Карен Джамбазов.

Очакванията са през август да бъде официално обявена датата за Общото събрание, което ще избере новия ректор. Той ще встъпи в длъжност буквално за откриването на новата академична година. За МУ по традиция тя стартира в първия учебен ден за учениците, който тази есен е понеделник, 16 септември.