Проф. Тони Шекерджиева-Новак, проф. Даниела Дженева и проф. Костадин Бураджиев са зам.-ректори от досегашния екип, проф. Юлиян Куюмджиев – от предходния мандат

Четирима професори влизат в битката за ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев”. Общото събрание, което трябва да избере наследник на проф. Милчо Василев, е насрочено за 12 февруари. Дневният ред предвижда доклад на досегашния ректор за състоянието на вуза и заключителен отчет за дейността през мандат 2016-2019 г. Вчера бе крайният срок, в който кандидатите за ръководния пост трябваше да представят совите автобиографии и предизборните си платформи. Комисията по допускане е дала възможност и на четиримата да се състезават за длъжността.

Месеци преди определянето на датата за вота, в академичните среди се завъртяха имената на тримата заместници от сегашния екип на проф. Милчо Василев, които ще се конкурират за мястото му. Така че тяхното участие не е изненада за никого. По-скоро появата на проф. Куюмджиев, който имаше сериозни стълкновения и несъгласия с политиките на настоящото управление, е неочаквана.

Може би неслучайно мотото на неговата кандидатректорска програма е: „Знанията са по-скъпи от парите“. Проф. Кюумджиев е бил зам.-ректор на Академията в периода 2011-2015 г. В продължение на три години е управлявал и НУМТИ „Добрин Петков“. Приоритет в неговата платформа е привличането на по-голям брой кандидат-студенти чрез организиране на кампании в националните училища по изкуства и паралелките със засилено изучаване на музика и рисуване, чрез концерти и изложби на студенти и преподаватели. Актуализиране на учебните програми, кадрово обезпечаване на специалности, за които липсват щатни преподаватели, и увеличаване на възможностите за избираеми дисциплини са сред приоритетите на проф. Куюмджиев. В платформата му е заложено също усъвършенстване на методите на преподаване чрез въвеждане на съвременни технологии и дигитални ресурси, както и създаване на изследователски център в подкрепа на научната дейност на преподавателите, докторантите и студентите. Ако бъде избран за ректор, той обещава да възстанови „Артистични срещи в сряда“ и да инициира Коледен фестивал на изкуствата, да организира майсторски класове с известни български и чуждестранни артисти и педагози, открити лекции с утвърдени музиканти. Ще възстанови и фонотеката. Проф. Куюмджиев възнамерява да води оздравителна политика по отношение на изпадналите в кадрова криза специалности и катедри, вместо да ги закрива. Що се отнася до финансовата политика, ще се направи преоценка на методиката с оглед равносотавеността на трите факултета.

Досегашният ректор по научноизследователската и международната дейност проф. Тони Шекерджиева-Новак залага на мотото: „Обединени в различието“. Сред приоритетите в концепцията й са актуализиране на учебните програми, засилване дейността на Академичната и Факултетната комисия за контрол на качеството на обучение и развитие на преподавателския състав. Проф. Новак възнамерява да разкрие нови хибридни специалности и да въведе иновативни методи на обучение, осъществявайки периодични анкети за удовлетвореността на студентите. Засилване работата на Кариерния център, организиране на срещи с потенциални работодатели, осигуряване на средства за мобилност с цел обучение и участие в конференции и фестивали са други от акцентите в предизборната й платформа. Ако спечели вота, проф. Новак смята да обяви конкурс за създаване на химн на Академията. На проектен принцип ще бъде финансирано издаването на монографии, каталози и учебници на преподаватели, както и на рекламни материали с продукция на студенти. Що се отнася до материалната база, тя ще стартира процедура за строеж на нова хореографска зала и ще търси финансиране за ремонт на Синьото училище.

Третият кандидат – настоящият зам.-ректор по художествено-творческата дейност, проф. Даниела Дженева, вече 20 години е ръководител на ансамбъл „Тракия“. Сред неотложните задачи тя поставя достойните условия за работа на преподавателите, увеличаване броя на студентите, довършване на ремонта на Жълтото училище и привличане на европейски средства за обмен. Въвеждане на нови специалности и актуализиране на учебните програми, стимулиране на научноизследователската дейност, подкрепа за продуциране и аудиовизуална дейност на студентите са сред приоритетите в платформата й. Проф. Дженева има амбицията да създаде изследователски екип и Център за подготовка на проекти, който да подпомага преподаватели и студенти. Тя обещава 50-процентно увеличение на възнагражданията на академичния състав до края на мандата, прозрачна финансова политика и своевременно заплащане на наднормените часове. Ако й бъде гласувано доверие, смята да организира обучение за придобиване на ПКС за учители по музика, изобразително изкуство, хореография и корепетитори и да осигури нова сграда в “Старинен Пловдив” за работата на Академията. Нейният слоган е: „Свобода чрез ясни правила“.

В битката за поста влиза и зам.-ректорът по учебната дейност проф. Костадин Бураджиев, който е дългогодишен диригент на Академичния народен хор и художествен ръководител на ансамбъл „Добруджа“. Неговите амбиции са да привлече средства по оперативни програми за образователни, структурни и научноизследователски проекти, да увеличи заплатите, да подобри резултатите на АМТИИ в Рейтинговата система, да завърши ремонта на Жълтото училище и да направи частична реконструкция на Синьото, да построи нова хореографска зала и да обнови частично централната сграда. Сред акцентите в платформата на проф. Бураджиев са дигитализацията на административните процеси и учебната документация, въвеждане на онлайн подаване на кандидатстудентски документи, кариерно развитие на преподавателския състав, както и увеличаване на собствените приходи на Академията. Ако получи доверието на колегите си, възнамерява да сключи двустранни споразумения с чужестранни висши училища и да оборудва учебните зали със съвременна техника.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.