Йордан Цонев.

Ученици, печелили отличия на национални и международни конкурси, представяха впечатляващи разработки по информатика, математика и криптография в Младежкия център, събираха средства за лечението на Боян

Йордан Цонев.

Четирикрак робот, разработка на тема комбинаторни игри и проект по криптография бяха част от перезентациите, с които таланти на Математическата гимназия впечатлиха днес публиката на изложение в Младежкия център. Въпреки почивния ден, гимназистите организираха събитие под заглавие „Експо МГ”, на което представиха авторски проекти по математика и информатика пред изкушени от науката. Една от целите на изложението бе да се подпомогне лечението на Боян Бонев, който премина успешна трансплантация, но сега му предстои следоперативно възстановяване.

„Идеята е колкото може повече проекти на гимназията да бъдат презентирани пред публика, която има интерес към подобни прояви. От една страна, учениците получат сцена, защото имат нужда да бъдат насърчавани в това, което правят, а от друга – имат възможност да видят подобни разработки на свои съученици. Повечето конференции, на които участваме, представляват класическа презентация пред жури”, обясни идеята за форума 11-класникът Димитър Чакъров.

Самият той се включи с проект по криптография – наука, която изучава принципите и методите за преобразуване на данни с оглед прикриване на тяхната семантика. Проектът на Димитър е в много нова област на криптографията, която се занимава със специфични системи, а той прави анализ върху тях.

„Една и съща идея, написана по два различни начина, има две различни сложности. Все още няма добри инструменти за работа, но могат да бъдат подобрявани, ако имаме рамката”, обясни Димитър.

Четирикрак робот представи Йордан Цветков. Целта му била да създаде установка за обучение по роботика, която да задоволява нуждите на българската образователна система.

„Използва се език, подобен на този, който се изучава в училище, за да може интеграцията да стане по-лесно. Себестойността е ниска, за да се внедри масово и вече имам запитване от училище във Варна”, щастлив е 11-класникът. Той е разработил алгоритъм, чрез който роботът може да преминава през неравен терен без да има затруднения. Устройството се справя само с помощта на жироскоп. Йордан все още не е патентовал идеята си, тъй като обмисля дали да не я оставя за свободно ползване. В момента умува и върху разработването на нов, по-сложен робот.

9-класничката Виктория Христова се включи в Експо-то с проект на тема комбинаторни игри.  Тя е разработила алгоритъм за игра NIM. Програмата може да установи кой ще спечели играта преди тя да е започнала. Условието е играчите да са двама.

На изложението бяха презентирани и проекти по информатика, свързани със сайтове и приложни програми.