Библиотечният съвет на ЕГ "Пловдив" представи инициативите си на конкурса.

12 иновации на училищни библиотеки се състезават в конкурс за насърчаване на четенето. В “Алеко” събуждат прашасалите книги

Искат целево финансиране за школските читални

Библиотечният съвет на ЕГ "Пловдив" представи инициативите си на конкурса.
Библиотечният съвет на ЕГ “Пловдив” представи инициативите си на конкурса.

Спортна легенда ще насърчава учениците да четат. Това е проектът, който представи днес Спортното училище на конкурса за най-интересна и иновативна инициатива за насърчаване на ученическото четене. Събитието, което се провежда днес и утре, събира 12 училищни библиотеки от Пловдив и областта.

„Европейска библиотека“ е нарекла проекта си библиотекарят на Спортното училище Антония Русева. Инициативата, при която спортна легенда ще стимулира учениците да поръчват книги, в момента е в процес на подготовка. Този, който е прекарал най-много часове в училищната библиотека, ще спечели като награда лична среща на четири очи с европейска, световна или олимпийска спортна звезда. Името засега се пази в тайна.

Провеждането на конкурси между библиотекари е световна практика, но в България се случва за първи път. По инициатива на НБ „Иван Вазов“ и Община Пловдив в събитието се включват 12 библиотекари. Общо 31 са училищните библиотеки в областта, три от които са отворили врати през тази учебна година. Еко арт четения в подготвителна група, „Да поЧетем четенето“ в Хуманитарната гимназия, “Вълшебството на моето детство“ в ОУ “Димитър Талев” и драматизации с деца билингви в ОУ „Димчо Дебелянов” са част от инициативите, представени на конкурса.

Единственият библиотечен съвет функционира в ЕГ „Пловдив“. Той работи вече трета година, като учениците организират поредица от благотворителни инициативи за обогатявана на фонда, правят книжни премиери, обясни председателят Бояна Кирова. След като събрали средства за компютър и получили три лаптопа от бившите възпитаници на гимназията от „Pelsa”, сега библиотечният съвет ще купува нови книги. Направили проучване сред учениците какви заглавия биха предпочели и със събраните 600 лева ще обновят фонда със съвременна българска и класическа световна литература.

Как да събудят прашасалите заспали книги са измислили четвъртокласниците на ОУ „Алеко Константинов“. Четвъртокласничката Мария Иванова с всяко взимане съответната книга печели точки и през май месец ще отчетат коя е най-търсената. Децата вече са направили постери на любими заглавия, които са окачили в училищното фоайе.

Единственият мъж библиотекар в областта е Венцислав Николаев от ОУ „Кирил и Методий“ в пловдивското село Калековец. Той е убеден, че може да върне любопитството към книгите, като организира интерактивни игри с децата от начален курс и им разказва книжни истории от своето детство.

Училищните библиотеки да имат собствен бюджет и библиотекарят да може да го разпределя по своя преценка. Това ще стане в рамките на ДОС по чл.22 от Закона за училищното и предучилищното образование, обясни методистът от НБ „Иван Вазов” и идеолог на конкурса Таня Пилева. Средствата може да постъпват целево или да се отделят от училищния бюджет.