Десетки ученици, учители и родители участваха в церемонията по награждаването на победителите в 15-то издание и се включиха в кампанията на БАН „Пиши правилно”

 

Весела Маринова от ОУ „Яне Сандански” спечели голямата награда от томболата на състезанието по български език „Св. Иван Рилски”. Четвъртокласничката се оказа щастливката, чието име бе изтеглено измежду първенците в генералното класиране, и която си тръгна с дрон.

За петнадесети пореден път бяха отчетени резултатите от състезанието, което се провежда под патронажа на областния управител и на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“. Десетки ученици, учители и родители участваха в церемонията в Областната управа и се включиха в кампанията на БАН „Написаното остава. Пиши правилно”. Те трябваше да открият за по-малко от пет минути правописните и пунктуационни грешки на текст по книгата на Беньо Цонев „Хиляда години български език”. В предизвикателството се включи и зам.-областният управител Петър Петров.

Според организаторите тазгодишните участници са показали стабилни знания в овладяването на родния език и са постигнали заслужено сериозни успехи. По повод юбилейното издание много ученици изпратили поздравления на сайта на състезанието с пожелание тестовете да бъдат все така приятно трудни, със закачливи задачи, добронамерени и творчески – като за интелигентни хора. Учениците признавали, че в началото се страхували да се запишат за участие, но са категорични, че който веднъж се престраши да участва, след това не пропуска да свери часовника си на “Св. Иван Рилски”. 12-класничка, която се явявала от втори клас насам, се снима за спомен с организаторите, тъй като това е финалното й участие.

Филологическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще приеме 12-класниците, постигнали високи резултати във всичките етапи на състезанието, в следните специалности: Българска филология, Славистика, Български език и история, Български език и корейски език, Български език и китайски език, Български език и турски език, Български език и навoгръцки език и Балканистика.