Синоними, сродни или многозначни думи са „лъв“ и „лъвски“ трябваше да посочат на националното външно оценяване по български

Четвъртокласници умуваха каква е поуката от приказката на Ангел Каралийчев „Лъвът и лисицата“ на националното външно оценяване по български език. Малко след 10 тази сутрин 6129 ученици от 153 училища в областта получиха изпитните тестове, с които трябваше да се справят за един учебен час.

„Диктовката беше супер лесна, написах нощта правилно“, похвали се Ани от НУ „Христо Ботев“ и добави, че в текста се разказвало за бухала, който има крив нос и лови зайци.

На излизане от изпита децата най-оживено коментираха отворения въпрос за четене с разбиране върху историята за лъва и лисицата –  какви определения ще дадат за героите и кого от двамата биха си избрали за приятел. Криси заяви, че определил лисана като хитра, понеже се досетила какво я чака, ако влезе в пещерата, затова я предпочита като другар. Лъвът, по мнението на Боян, е подъл, понеже подмамвал животните, за да ги изяде. „Ако им беше признал, че вече е стар и не може да си набавя сам храната, те щяха да му помогнат, а той ги лъже и изяжда“, добавя Боби.

На въпроса какъв е изводът от приказката, Мария си послужила с поговорката: „Каквото надробиш – такова ще сърбаш“.

Четвъртокласниците от НУ „Христо Ботев“ се надяват на отлични резултати, тъй като през последните месеци решили десетки тестове, затова не се затруднили на никоя от задачите – нито на открият съществително от мъжки род в текста, нито сложното изречение, което съдържа повече от едно сказуемо. Не се поколебали дори да посочат, че “лъв” и “лъвски” са сродни думи, а не многозначни или синоними, каквити били другите два варианта в теста. На класните си, които ги чакаха с нетърпение в двора, обясниха, че няколко пъти направили проверка, затова останали до края.

Утре е външното оценяване по математиката, а следващата седмица – по „Човекът и обществото” и „Човекът и природата”.

След края на националното външно оценяване материалите се предават на директора на школото. След като пристигнат критериите за оценяване започва проверяването от училищната комисия. То трябва да приключи до три дни и всяко училище да качи резултатите си в електронната платформа, която съдържа резултатите и от миналата година.