11-годишната Александра Кръстева направи презентация на най-важните мартенски дни пред студенти и университетски преподаватели наблюдаваха тържеството

photo 2

Пролетен празник на четвъртокласници събра студенти и преподаватели от Пловдивския университет в СУ  “Софроний Врачански”. 135 души аплодираха ентусиазираните момчета и момичета, облечени в ефектни костюми за повода.

Предварително си бяхме раздали ролите и задачите, за да може всеки да си направи костюмите, обяснява Александра Кръстева, която направила основната презентация. Екатерина влязла в ролята на Баба Марта и пристигнала с пълна кошница с мартеници и питка. Като нейните внуци Пижо и Пенда се дегизирали Георги и Вяра. За изглежда още по-автентично Баба Марта, бабата на Виктор дала за тържеството хурка и вретено от семейните реликви,  които се предавали от поколение на поколение. Божидара Маркова, поела ролята на пролетта, се появи в зелена премяна.

Учениците, останали без главни роли, разказаха на публиката за обичаите на 1 март. Освен пролетните песни,  децата впечатлили гостите с изпълнението на химна на класа – “Детство мое”. Имахме три представления , защото стаята не може да побере всички, които дойдоха, а те бяха над 100 души. Заради многото желаещи да видят спектакъла, включително учениците от първите и вторите класове, се наложи да го изиграем три пъти. Нямаше да се справим толкова добре без помощта на класната ни Лора Митева, обясни Александра.

cn_3