Учениците от 4 б клас на ОУ „Райна Княгиня“ посетиха Президентството и Народното събрание

Пловдивски четвъртокласници се почувстваха като истински специални гости, след като имаха шанса не само да влязат в сградата на Президентството, но и да се срещнат лично с държавния глава Румен Радев.

Водени от преподавателите Галя Арабаджиева и Валя Ганева, учениците от 4 б клас на ОУ Райна Княгиня“ влязоха в Президентството и Народното събрание в рамките на образователните посещения по предмета “Човекът и обществото”, свързани с формирането на начално гражданско образование и запознаване с правомощията на двете институции.

Вяра сподели, че президентът ги похвалил колко добре са възпитани. Мариана не можеше да повярва, че не кой да е, а именно президентът на България им пожелал успех на предстоящото национално външно оценяване. А Виктория бе въодушевена от неговата убеденост за отличното завършване на учебната година. Вицепрезидентът Илияна Йотова отправила пожелания да бъдат здрави, успешни и все така красиви и усмихнати.

В Президентството децата бяха посрещнати от  Димитър Здравков – съветник на президента, който ги запозна с живота и работата на всички личности, заемали този пост от началото на демократичните промени през 1989 година до днес. Те посетиха и разгледаха кабинета на първия демократично избран президент д-р Жельо Желев, както и библиотеката, в която се съхраняват ордени, книжа и документи. Влязоха и в Гербовата зала, където се осъществяват церемониите по награждаване на заслужили обществени личности. Обиколката завърши с невероятната възможност учениците да се срещнат лично с президента Радев.

В Народното събрание образователното посещение беше водено от Елена Каменова – администратор в дирекция “Връзки с обществеността”. Децата бяха впечатлени от историята на сградата. Заеха местата на депутатите в пленарната зала с готовност да гласуват поредното важно за държавата решение. Имаха възможността да научат интересни и полезни факти, свързани с дейността и функциите на парламента.

“Гражданското образование, ролята на институциите, историческия поглед към събитията, включени в образователната програма, са важна част от качественото и мотивиращо обучение. Важно е всички заедно да предоставяме възможности на нашите деца, които да са практически насочени и осмислят знанието, получено в класната стая. Чрез отваряне на училището към различните институции в България да създаваме по-добри условия за обучение, да пазим традициите и да градим устойчива ценностна система”, каза директорът на ОУ „Райна Княгиня“ Мария Гайдарова.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.