Студенти от Аграрния университет демонстрираха опити в Детска лаборатория по приложна и забавна химия

Eksperiment Svetlinite na svetofara

Как да направят слонска паста за зъби и химически светофар научиха днес четвъртокласници от НУ „П. Р. Славейков”. Те бяха първите участници в Детската лаборатория за приложна и забавна химия и биология, организирана от „Байер”. Студенти от Аграрния университет сложиха предпазни очила, манти и ръкавици, подредиха колби, препарати и фунии, а децата с нетърпение очакваха реакциите при смесването на различните химични вещества.

При експеримента „Химически светофар” хлапетата наблюдаваха как в разтвор на глюкоза, натриев хидроксид и оцветител се получава реакция, при която цветът на веществото се сменя няколко пъти, подобно на светофар.

„Някой знае ли какво е глюкоза?”, попитаха студентите, но въпросът не затрудни малчуганите, които отговориха, че тя е сладка и се използва като заместител на захарта. Те предупредиха обаче, че този опит е забранен в домашни условия.

Децата научиха също как работи стомахът. За целта трябваше да си представят, че малък найлонов плик изпълнява ролята на този човешки орган. В него бяха поставени парченца хляб, оцет, който наподобява стомашната киселина и газирана вода, която трябваше да представлява ензимите. Учениците започнаха да мачкат плика с ръце, наподобявайки перисталтика и така разбраха как се смила храната в стомаха.

Слонската паста за зъби кипна в балончета и преля от съда, след като в него бяха смесени хлебна мая, натриев хидроксид, боя за сладки и малко веро. Децата изпаднаха в луд възторг, когато разтворената в топла вода мая кипна. Те наблюдаваха реакция, при която се получава цветна пяна, наподобяваща паста за зъби в големи количества.

Забавните експерименти ще опитат повече от 300 пловдивски ученици в рамките на научната лаборатория. Да участват в правенето на експерименти се записали 6 пловдивски училища – „Паисий Хилендарски”, „Пейо Яворов”, „Васил Петлешков”, „Софроний Врачански” и „Екзарх Антим I”  . Целта на инициативата, която е абсолютно безплатна, е да доближи децата до науката и да предизвика желание за учене и изследване на природата чрез приятен, ангажиращ и запомнящ се начин, обясни Елисавета Владова от компанията организатор. Инициативата се провежда за трета поредна година, но за първи път излиза от София и гостува в Пловдив и Варна. Проектът се осъществява с подкрепата на МОН и Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

На финала децата получиха указания кои опити могат да повторят безопасно у дома.

Да се върнат като студенти, им пожела ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева и предложи следващият цикъл занимания да е на открито в опитните полета на вуза, където има таралежи, червеи и щрауси. Янчева добави още, че подобна инициатива не само привлича децата към науката, но дава шанс на студентите да демонстрират своите знания и умения и подобрява връзката между средното и висшето образование.

Nauchna Laboratoriya na Bayer