100 ученици от СУ „Патриарх Евтимий” учиха как да опазват въздуха и водата по-чисти

Четвъртокласници обещаха да ходят повече пеша или да се придвижват с велосипеди. А като пораснат, да карат електроавтомобили. Заявките децата от СУ “Патриарх Евтимий“  направиха днес на открит урок по опазване чистотата на водата и въздуха.

Експертът от РИОСВ инж. Ангелина Ангелова разказа на учениците кои са най-големите замърсители на въздуха в Пловдив и как се измерва чистотата му. Тя допълни, че основни причинители за образуване на фините прахови частици са отоплението с твърди горива през зимния период и автомобилният трафик. Екоекспертът посочи, че старите автомобили са сред основните замърсители на въздуха в страната. Тя разказа за дейността на двете автоматични измервателни станции в града, както и за пречиствателните съоръжения за вода. В открития урок взеха участие 100 ученици, които един през друг задаваха въпроси за чистотата на околната среда и показаха знания за опазване на природата.

Откритият урок е част от кампанията на РИОСВ – Пловдив “Да бъде по-чист, по-зелен и по-красив моят Пловдив“, която стартира преди 4 години в пловдивските училища и детски градини. Следващите беседи с ученици ще се проведат в Европейската седмица за намаляване на отпадъците през ноември. Инициативите се провеждат в партньорство с районните администрации и дирекция “Екология и управление на отпадъците“ към община Пловдив.