100 ученици от СУ „Патриарх Евтимий” учиха как да опазват въздуха и водата по-чисти

Четвъртокласници обещаха да ходят повече пеша или да се придвижват с велосипеди. А като пораснат, да карат електроавтомобили. Заявките децата от СУ “Патриарх Евтимий“  направиха днес на открит урок по опазване чистотата на водата и въздуха.

Експертът от РИОСВ инж. Ангелина Ангелова разказа на учениците кои са най-големите замърсители на въздуха в Пловдив и как се измерва чистотата му. Тя допълни, че основни причинители за образуване на фините прахови частици са отоплението с твърди горива през зимния период и автомобилният трафик. Екоекспертът посочи, че старите автомобили са сред основните замърсители на въздуха в страната. Тя разказа за дейността на двете автоматични измервателни станции в града, както и за пречиствателните съоръжения за вода. В открития урок взеха участие 100 ученици, които един през друг задаваха въпроси за чистотата на околната среда и показаха знания за опазване на природата.

Откритият урок е част от кампанията на РИОСВ – Пловдив “Да бъде по-чист, по-зелен и по-красив моят Пловдив“, която стартира преди 4 години в пловдивските училища и детски градини. Следващите беседи с ученици ще се проведат в Европейската седмица за намаляване на отпадъците през ноември. Инициативите се провеждат в партньорство с районните администрации и дирекция “Екология и управление на отпадъците“ към община Пловдив.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.