Децата от ОУ „Екзарх Антим I“ излязоха доволни от НВО по български език, затруднили се при изписването на „крайъгълен“ от диктовката

Земята би ни казала да я пазим чиста, да рециклираме пластмасата, да горим по-малко въглища и да засаждаме повече дървета. Това са част от отговорите, които четвъртокласници от ОУ „Екзарх Антим I“ написали по 21 задача на теста по български език, който изисква да създадат кратък текст, като използват илюстрация и опорни думи – планета, отпадъци, дървета.

5589 четвъртокласници от Пловдив и областта се явяват днес на национално външно оценяване по предмета. Изпитът се провежда в 149 училища.

„Какво би ни помолила Земята, ако можеше да говори?“, бил въпросът, по който трябвало да изразят мнение децата. Всички масово отговорили, че ако продължаваме да я замърсяваме, това ще се отрази пагубно на хората. Дори дали като пример глобалното затопляне, покачването на температурите и топенето на ледниците, замърсяването на почвата.

Беше много по-лесно от тестовете, които сме решавали в училище, щастливи бяха на излизане от залите момчетата и момичетата от ОУ „Екзарх Антим I“. Заради днешните малки матури строителните дейности в сграда бяха временно прекратени, за да е гарантиран комфортът на децата по време на изпита и да няма странични шумове, които да ги разсейват или смущават.

Тестът съдържаше 21 задачи, разпределени в 3 части. В първата има  диктовка и 10 задачи с избираем отговор, тест за четене и тестови задачи и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор. Втората част на теста се състои от текст за четене с разбиране и до 10 задачи към него – 4 задачи с избираем отговори 6 със свободен отговор. Третата част на теста изисква създаването на текст.

Изписването на думата „крайъгълен“ затруднило част от децата, които споделиха, че не са я чули съвсем ясно, въпреки че аудиодиктовката се пуска три пъти. Иначе текстът бил интересен – за часовникова кула.

Утре е НВО по математика.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.