Родител на дете, диагностицирано с муковисцидоза, гостува на 4 а клас по повод световния ден на генетичното заболяване

Зад сложното наименование муковисцидоза всъщност се крие рядко генетично заболяване, което се проявява в ранна възраст и засяга едно на 3000 деца. С призив да бъдат толерантни и състрадателни към болните се обърна към учениците от 4 а клас на СУ „ Димитър Матевски“ майка на дете с тази диагноза. Тя гостува в Световния ден за борба с муковисцидозата по пона на класния ръководител Гергана Мургова.

След като разказа накратко за заболяването и неговите симптоми, майката запозна учениците с дневния режим на хората, страдащи от него, и подкрепи разказа си с кратък филм, в който децата с муковисцитоза се борят с изолацията в училище и липсата на разбиране от страна на връстниците им.

Като член на Асоциация „Муковисцидоза“ тя раздаде на децата информационна листовка с подробности за причините за появата на това заболяване, диагностицирането и последващите терапии. Изтъкнати бяха нуждите на семействата с деца с подобна диагноза, а именно – купуване на инхалатори, кислородни концентратори, лекарства и хранителни добавки, които не се поемат от Здравната каса.

Срещата приключи с връчване на благодарствено писмо към учениците от 4. а клас за желанието им да се запознаят с нелеката съдба на страдащите от рядкото заболяване, които се нуждаят от специална храна, и да подкрепят нуждаещите се.