Децата от НУ „П.Р. Славейков“ наблюдаваха различни сортове пипер, домати, зеле и патладжан, опитаха био ягоди и разгледаха ентомологични сбирки

Четвъртокласници от НУ „П.Р.Славейков“, което е първото еко училище в Пловдив и член на международната организация Еco-Schools, гостуваха на Аграрния университет. Учениците наблюдаваха разнообразието на цветове и форми на различните сортове пипер, домати, зеле и патладжан, отгледани на учебно-опитното поле. А след това се запознаха с почвените и климатични условията, при които се развиват растенията на открито.

В лабораторни условия децата имаха възможност да видят как растенията могат да се отглеждат и на закрито чрез контролиране на светлината, топлината и влажността. Разбраха как, освен в почва, те виреят в различни субстрати, стига да им бъдат осигурени достатъчно хранителни вещества.

В оранжерията четвъртокласниците опитаха от био ягодите, отглеждани от специалистите и студентите на висшето училище.

Разходката им продължи в катедрата по ентомология, където видяха различните сбирки и научиха подробности за направата им. Най-голям интерес предизвикаха пеперудите от разред Lepidoptera. Децата показаха завидни познания и дори разгадаха насекоми като попово прасе, някои видове бръмбари и дървеници. Най-любопитните, под бинокуляр, се запознаха с люспестите крила на пеперудата Лястовича опашка.