Идеята на Александър Балабанов от първомайското СУ „Асен Златаров” дошла след среща с кмета на града

Четвъртокласници от Първомай сами инициираха и реализираха еко кампания. Децата от 4 а клас на СУ „Асен Златаров” засадиха 20 дървета край детските площадки в Градската градина и Скейт парка. Идеята хрумнала на Александър Балабанов, който успял така да запали съучениците си, че седмици наред децата спестявали от джобните си, за да закупят липи, чинари и брези. Родителите помогнали, за да се събере цялата необходима сума и децата да осъществят замисленото.

Сашо се ентусиазирал да помага за озеленяването на града след случайна среща с кмета на Първомай Ангел Папазов. След като разбрал за подетата от учениците инициатива, градоначалникът тутакси ги подкрепил и изпратил свои служители да посочат места и изкопаят дупки за новите дървета. Родителите на всички деца се включили в акцията, а децата обещали да се грижат редовно за фиданките.

„Респектиран съм от това, че толкова малки деца се амбицираха и осъществиха инициативата. Училищното ни портфолио, подобно на портфолиото на международни програми, има три задължителни елемента – творчество, спортни дейности и доброволчество в полза на обществото”, коментира директорът Чавдар Здравчев.