Безплатните учебници до 7 клас вече са в класните стаи

Коригираха буквара и учебниците по „Човек и общество” и „Човек и природа” за 4 клас след възражения на учители и родители

Красимира Брайкова от "Просвета" разпределя учебниците за район "Тракия", които бяха стоварени в СОУ "Димитър Матевски".
Красимира Брайкова от “Просвета” разпределя учебниците за район “Тракия”, които бяха стоварени в СОУ “Димитър Матевски”.

 

Безплатните учебници за учениците до 7 клас вече са в класните стаи на училищата в почти в цялата Пловдивска област. До първата десетдневка на август и в най-отдалечените общини ще бъдат получени заявените бройки. Издателствата изпълняват поръчките на учителите по предмети и, въпреки адските жеги, разнасят помагалата по места. Наесен първолаците ще учат по коригиран буквар, а за четвъртокласниците са променени учебниците по „Човек и общество” и „Човек и природа” след бурните обществени дебати по повод оскъдното представяне на важни теми, периоди и личности от българската история. Заедно с хартиения вариант, учителите ще разполагат и с електронен. Проблемът е, че в доста училища все още има само една мултимедия, което затруднява масовото използване на електронните уроци.

За да бъде променен един учебник, трябва да има заповед или нова програма. За момента това не е налице, така че темите по двата учебника за 4 клас са преструктурирани, намален е обемът от нови понятия в речника, увеличен е броят на въпросите. Идеята е като прочетат първа точка, децата да могат да отговорят какви са причините България да падне под турско робство, например. Темата за Асеневци е разпределена в няколко урока, а не както досега в един, въпреки че по програма трябва да е в един час. Симеон е отделен в самостоятелен урок. Приемането на християнството  – също. Доста обстойно е представено Съединението.  Частта за нова българска история е основно преработена. Добавени са имената на емблематични творци от музикалната сцена като Райна Кабаиванска, Васко Василев и Веско Ешкенази, рок група „Щурците”. Четвъртокласниците ще разберат повече кой е Григор Димитров. Дългогодишният държавен секретар на НРБ Тодор Живков също е в учебника.  Децата ще научат повече и за еврокомисаря ни Кристалина Георгиева.

До 15 септември учителите ще получат и електронните учебници, увери представителят на „Просвета” за Пловдив Красимира Брайкова. В електронните варианти има заложени тестове за националното външно оценяване, както и филми с платени авторски права на БНТ. В електронния учебник по „Човек и природа” децата могат да видят движението на Слънчевата система, на Земята около Слънцето и около оста си. За догодина са предвидени и 3D анимации. Педагозите споделят, че децата, които работят с електронни учебници, запомнят повече, защото се активират повече сетива.

Букварът на „Просвета” също е преработен.  Авторите послушали препоръките на учители от страната и променили предбуквения период, като съкратили няколко страници. Учителят може сам да го удължи, ако учениците му трудно се справят с българския език. Досега букварът е бил направен по програма за 8 часа седмично и учителите са били принудени да преподават „р”,например, а да пишат „м” в учебната тетрадка.  В подобрения вариант това е избегнато. Добавени са упражнителни уроци по писане. В зависимост от нивото на класа си, учителят може да избере от читанката подходящите текстове.

„На българското училище основният проблем са упражненията. Сега 80 на сто е новото съдържание, а само 20% са отделени за затвърждаване”, категорична е Брайкова, която смята, че най-удачният вариант е по равно.