С 50% повече са учениците с отлични оценки по двата предмета, показва анализът на МОН

Продължава тенденцията за подобряване на резултатите на четвъртокласниците както по български език и литература, така и по математика, където тя е по-отчетлива. Това отчете по време на днешния анализ министърът на образованието проф. Галин Цоков. Средният брой точки по български език е 72,6 т. или много добър (4,97), а по математика – 70,53  т. , което е много добър (4,87).  Миналата година по български език и литература учениците са постигнали средно 70.5 точки, а по математика – 64.4 точки.

2012 са изпитните работи, оценени с максимален брой, което е с 305 повече от миналата година. 15 570 ученици са с отлични оценки и по двата предмета, което е с 50% повече в сравнение с миналата година. Увеличава се броят на учениците, получили по 100 т. и на двата предмета (75, а за 2023 г. са били 64). Заедно с това намалява броят на децата с 0 точки и на двата предмета (22 срещу 31 за 2023 г.).

Запазва се първата шестица от региони – София-град, Смолян, Варна, Благоевград, Габрово, Перник, като Пловдив се нарежда на 9-о място. На последно място отново е Сливен. Сред регионите с най-ниски постижения остават Кърджали и Видин.

Резултатите по математика показват, че три четвърти от учениците са овладели алгоритмите за събиране, изваждане, умножение и деление и правилата за ред на действия и рационално смятане. Разпознават дроби и римски цифри, геометрични фигури и техните елементи. Намират неизвестен умалител и над 60% уверено работят с данни, представени графично. Срещат трудности при решаване на текстови задачи и такива, свързани с практиката. Както и в предходни години, дефицити по математика се очертават при задачи, подценени в урочната работа.

Анализът на тестовете по български език показва, че преобладаващата част от децата правилно изписват думите, които съдържат правописни особености, както и думите без свое ударение, а грешките са свързан с пропускане, добавяне и замяна на букви. Като цяло разпознават сродни думи, извличат информация от текста и доказват, че разбират смисъла на прочетеното. Що се отнася до творческата задача, 75% от учениците са отговорили адекватно на въпроса.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.