Кандидат-студенти интерпретират темата за прошката с примери от Библията и философски цитати

Четворката е най-масовата оценка на изпита по български език в Пловдивския университет. 258 от явилите се общо 911 кандидати са получили „Добър”, уточни председателят на комисията за проверка доц. Теофана Гайдарова. Оценителите обаче били приятно изненадани от големия брой отлични оценки на редовната сесия. 51 са шестиците, а четирима кандидат-студенти са изкарали 6.00. По-високи резултати обичайно показвали зрелостниците, които се явяват на предварителните дати. Изкаралите шестици (тази година 80) автоматично си осигурявали място за желаната от тях специалност. 183 са оценени с „Много добър”, тройки имат 217 кандидати. Скъсаните са 198.

Изпитът по езикова култура, който е вход за повечето специалности в университета, включва три задачи. В първата кандидат-студентите трябва да поправят правописните и граматически грешки в текст, а втората изисква поставяне на липсващите препинателни знаци.  Условието на третата задача е съставяне на текст на тема „Да разбираш всичко означава да прощаваш всичко”.

„Темата явно е допаднала на повечето кандидати, защото доста от тях са се справили добре и са я тълкували правилно. Разбира се, всеки според възможностите си. Давали са примери от Библията и от литературната класика, посочвали са философски цитати. Някои дори са писали за празника от народния календар Сирни Заговезни, познат още и като Прошка”, обяснява доц. Гайдарова. В част от писмените работи зрелостниците разсъждавали и върху „непростими неща” като предателството.

Според проверяващите има още какво да се желае от езиковата култура на кандидат-студентите, но заявяват, че не са променяли скалата на оценяване от миналата година и няма занижаване на критериите.

Днес Пловдивският университет обяви първото си класиране.