Два затворени гроба от Римската епоха са открити при изкопни работи в двора на Медицинския университет. Разкритите еднокамерни гробове принадлежат към Западния Античен некропол на Филипопол между I-III век. Те са разкрити по време на изкопни работи за поставяне на тръби на ЕВН.

Единият гроб се проучва от археолозите и според тях в него са погребани поне трима души. Предстои антропологично изследване, което ще се ръководи от медика и археолог доц. д-р Георги Томов. Предстои да се идентифицират и датират находките.

Вторият гроб остава затрупан под тротоара в алеята срещу Ректората на университета и на този етап няма да бъде разкриван. Предстои експертите да решат къде да бъде експониран вече разкритият античен гроб, за да не се пречи на движението в  университета.

13 гроба бяха открити през октомври миналата година при прокарване на нов топлопровод на Медицинския университет.

Припомняме, че районът от бул. „Васил Априлов“ до линията на Акведукта, от който древен Филипопол се е захранвал с вода от Родопите, е бил некропол. Тук са били погребани обикновени хора от римско време. Подобни гробни камери бяха открити и при ремонта на булеварда  в участъка от кръговото движение на ул. „Любен Каравелов“ до кръстовището с “Пещерско шосе”, където пък бяха разкрити останки от Акведукта.