zx620_2751413

До края на юли се очаква решение на Министерския съвет, което да даде ход на проекта за Welcome център в Медицинския университет, който ще бъде изграден по западноевропейски модел, съобщи ректорът проф. Стефан Костянев.  Процедурата за строителството вече е стартирала. Центърът ще бъде изграден на портала откъм бул. „Васил Априлов”. Тъй като намиращата се в момента там аптека е търговско дружество, се налагало преобразуване на собственост. Когато решението излезе, предстои аптеката да бъде купена от УМБАЛ „Св. Георги” и да се обяви обществена поръчка за изпълнител.

„До края на годината тези процедури ще минат и започваме да строим. Инвестицията ще е от порядъка на няколко милиона. Това ще е изцяло със собствени средства от бюджета на университета”,  уточни проф. Костянев. Центърът бе заложен в предизборната му платформа за втори мандат.

Административно-информационният комплекс ще е разположен върху 2000 кв. м. Там ще се пренесе целият Учебен отдел и ще става административното обслужване на студентите.  На първото ниво ще бъде разположен приемен център, интернет и кафе клуб, ще има специален отдел за чужденците. На второто ниво ще има кабинети, архив, заседателна зала и място за попълване на документи. 114 кв. м ще останат собственост на УМБАЛ „Св. Георги”.

До началото на академичната година пък ще бъде пуснат Симулационен център за подпомагане на практическото обучение.

Междувременно от вуза обявиха, че почти всички места по държавна поръчка са заети още на първо класиране. Записването продължава до четвъртък, а в петък ще бъде обявено второ. Очакват се единични незаети бройки за стоматология и фармация. С бал под 24 няма да бъдат приемани кандидати, увери зам.-ректорът проф. Мария Куклева.