Двете поредни издания на фестивала на уличните изкуства ще се проведат от 28 април до 29 май

Цирк, танци, огън, карнавални паради и арт работилници са включени в двете поредни издания на Фестивала за улични изкуства 6Fest, който ще се проведе от 28 април до 29 май. Откриващото събитие на фестивала е огнен моноспектакъл на Даниана Коева, ръководител на Пътуващ театър “Скрин”.

За първи път 6Fest прави събитие в Стария град, където ще се играе “Другото лице” на 28 април от 21:00 ч. на площад “Хисар капия”.

На 29 април от 21:00 ч. на Джумаята трупата на цирк “Играчка-Плачко” ще представи огнен спектакъл, в който ще има и дервишки танц.

На 30 април от 21:00 ч. започва танцово-огнен парад по Главната улица. Шествието ще тръгне от площад “Централен” до Джумая джамия. В парада артисти на кокили от Театър на огъня и сенките Fireter ще направляват 5-метрова кукла, която ще танцува с огнени ветрила под звуците на самба музиката на артистите от “Блоко Бринкадейра”.

На 1 май от 21:00 ч. на Акведукта на Бунарджика младежката група “Феникс” ще представи спектакъла „Корени”, базиран върху българския фолклор.

Закриващото събитие на деветото издание на феста e на 2 май от 21:00 ч. на Виенския павилион в Цар-Симеоновата градина, където пловдивските огнени артисти и музиканти от “Агни Сатя” ще представят “Ритуал” – спектакъл с елементи от българския танцов фолклор, жонглиране с огън, съвременен танц и музика на живо.

Юбилейното 10-тото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest включва 20 събития, от които 16 работилници, открити класове и 4 спектакъла. Фестът ще продължи 7 дни в три последователни седмици.

Уъркшоповете са посветени на цирковото изкуство и карнавала. Работилницата за живи статуи с Надежда Гончева (Ащон Ка) ще се състои на 14 и 15 май. Цирковата (клоунада, жонглиране, пантомима, куклени номера, акробатика, въртене на огън) с Пътуващ театър “Скрин” също е на 14 май. Уъркшопът за гигантски сапунени мехури и за моделиращи балони с цирк “Играчка – Плачко” е на 15 май, а този за паради и процесии с Театър на огъня и сенките Fireter – на 28 и 29 май. Как се изработват кукли ще разкажат и покажат от Театър “Хамелеон” на 29 май.

Програмата на фестивала включва открити класове за танцови на 21 и 22 май с участието на групи за хип-хоп и брейк с The Center (Пловдив и Велико Търново), Dance Home, Emotion Dance, Sleepwalkingz, както и за съвременен танц със студиа “Duende” и “Пантарей”.

Основната програма със спектакли и паради e от 20 до 22 май. Участниците ще представят два мултижанрови циркови спектакъла – на пловдивската циркова група “Combino Project” и на Пътуващ театър “Скрин”. Участие ще вземе и група за исторически възстановки “Първи Италийски легион” от Свищов.