Академичното ръководство подари на университетската общност „Струнна магия“ с участието на световноизвестния цигулар и негови колеги на китара и перкусии

Рисувана с бактерии цигулка, обагрена естествено в синьо, бе голямата изненада за виртуозния цигулар Васко Василев, но не на поредната световна сцена, на която концертира, а в Аула Магна на Факултета по дентална медицина в Пловдив. Музикантът изнесе акустичен коледен концерт с колегите си Карлос Яве (китара) и Хуан Ередия (перкусии). Академичното ръководство на Медицинския университет подари на колеги и партньори „Струнна магия“. В продължение на един час звездното трио изпълни класика, фламенко и танго в празнично украсената зала, потънала в червена светлина.

Василев благодари на ректора проф. д-р Марияна Мурджева, която е направила възможен този концерт, а преди биса тя се появи на сцената с куп подаръци.

„С вашата музика отпушихте коледния дух, за което Ви благодарим. Имате уважението и любовта на публиката, продължавайте да ни радвате“, обърна се ректорът към цигуларя и поднесе първия подарък – рисунка с микроорганизми или Агар арт. В рамкираното произведение, което Василев получи, цигулката е сътворена от патогенни гъбички, а в розово е изписано неговото име. Вируси, бактерии, дрожди и плесени се превръщат в произведения на изкуството през въображението на работещите в катедрата по микробиология. Именно те са автори и на подаръка за гост-звездата.

От Факултета по дентална медицина, като домакини на събитието, измайсторили зъб от полимер, който свири на цигулка. Пластиката е изработена по проект на д-р Тодор Александров на 3D принтер. Той лично поднесе втората изненада за Васко Василев и уточни, че става дума за кътник.

„Докато слуша Вашата музика, художникът Валери Ценов е нарисувал тази картина“, продължи с изненадите проф. Марияна Мурджева и показа великолепно маслено платно. То е сътворено по поръчка на университета специално за цигуларя, а авторът го е нарекъл „Родопски рай“.