Деканът на Медицинския факултет проф. д-р Ангел Учиков и почетният ректор на Медицинския университет доц. Георги Паскалев връчиха атлас по анатомия и пулсоксиметър на първите двама, приети с най-висок бал

Първокурсници се заклеха да изучават отговорно и да пазят честта на медицинската професия.  Церемонията на бялата манта се проведе за първи път днес при откриване на новата академична година в Медицински университет-Пловдив. 820 новоприети студенти облякоха своята първа бяла манта, след което дадоха тържествено обещание да се посветят на хуманността. След две седмици към тях ще се присъединят още 500 чуждестранни студенти. На церемонията присъстваха представители на държавната и местна власт, ректори на висши училища, директори на университетски болници и партньори на университета.

Ректорът проф. Мариана Мурджева награди студентите, приети с най-висок бал във всеки от факултетите, и изрази увереност, че ще посрещнат с мъдрост и аналитичност всичко, което им предстои, а след това първокурсничката Таня Атанасова прие Щафетата на познанието – статуетка, изобразяваща свитък и храм с ключалка към науката.

„С чувство на гордост и удовлетворение ставаме част от академичната общност“, обърна се от името на новото попълнение приетата с максимален бал 42 Катерина Георгиева.

Тя получи награда и от ректора на Медицинския факултет проф. д-р Ангел Учиков – атлас по анатомия и пулсоксиметър. Втората отличена бе Мерве Хасан – с бал 41,94.

„Казват, че човек не избира сам лекарската професия, а тя избира него. Може би защото лекарите твърде често се озовават на границата между живота и смъртта и оценяват колко е важен настоящият момент. За добрия лекар няма работно време. Малко са професиите, които не позволяват грешка, нашата е такава“.

Това каза пред първокурсниците от специалност „Медицина“ проф. Учиков. Той припомни деня, в който той е прекрачил за първи път прага на университета и ги увери, че знанието е онова, което ще ги направи уверени и отговорни.

„Не мога да ви обещая успех, но мога да ви уверя, че аз и моите колеги преподаватели, доказали се във времето, ще положим всички усилия да ви предадем своите знания и опит, както сме го правили за поколенията студенти преди вас“, каза проф. Учиков и завърши с мисълта на швейцарския лекар, учен и алхимик Парацелз: „Силата на лекаря е в неговото сърце“.

Приветствие съм студентите отправи почетният ректор на Медицинския университет и бивш ректор доц. д-р Георги Паскалев, дм. Той се върна в далечната 1963 г., когато е бил първокурсник: „Ние бяхме толкова плахи и неуверени, а сега виждам бистри погледи и усмихнати лица. Толкова много млади хора биха искали да са на ваше място днес, така че имайте самочувствието на победители, то ще ви трябва и за в бъдеще. Превърнете времето тук в съзидание“, обърна се доц. Паскалев към първокурсниците.