Научноизследователското звено ще бъде изградено по споразумение между пловдивска компания и китайска корпорация

 136057518116

Научноизследователски център за иновации в областта роботиката – „Establishing Intelligent Inspection Equipment R&D Center“, ще бъде изграден в пловдивския филиал на Техническия университет. Създаването му е резултат от споразумение, което ще бъде подписано на 2 декември между пловдивската компания „Милара Интернешънъл“ ООД и китайската корпорация CRRC.  

„Милара Интернешънъл“ създава роботи, системи за пълна автоматизация на производството и инженерингови решения за сигурност на железопътния транспорт. CRRC Corporation е най-големият доставчик в света на оборудване за железопътния транспорт, с най-пълни продуктови линии и водещи технологии.

Двете компании, в сътрудничество с филиала, ще въведат на световния пазар роботи, които ще извършват инспекция  по трасетата на високоскоростните влакове. „Имаме шанса да се докоснем до индустрии с глобална значимост. Това споразумение ще даде на студентите ни възможност да се подготвят за бъдещата си професия. Смятам, че и бизнесът печели като обучава бъдещите си кадри“, каза директорът на филиала проф. Въльо Николов.