Сградата и оранжериите са без еквивалент за България и са оборудвани с технологии от най-ново поколение

Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) кани студенти от пловдивски университети и ученици от гимназиалните класове да бъдат първите посетители в новопостроения научен кампус в ж.к. „Тракия“. Сградата и оранжериите на Центъра са без еквивалент за България и са оборудвани с технологии от най-ново поколение. Гостите ще имат възможността да разгледат високотехнологичната сграда и да вземат активно участие в експерименти и научнопопулярни лекции, водени от изследователи и партньори на ЦРСББ.

Денят на отворените врати на 30 септември е част от международната инициатива ”Европейска нощ на учените”, на която ЦРСББ е съорганизатор за четвърта поредна година. Инициативата се провежда ежегодно в над 25 страни в Европа с основната цел да свърже учени от различни области с широката общественост, да представи значими изследователски проекти и да повиши интереса на младите хора към научна и изследователска кариера.

Програмата, която екипът на ЦРСББ е подготвил, дава възможност на студентите и учениците да избират според предпочитанията им и да се включат в разнообразни активности:

  • 16:50 – 17:00 Официално откриване – доц. д-р Цанко Гечев, доц. д-р Весела Казашка
  • 17:00 – 18:00 «ДНК в кухнята» – участие в научни експерименти под ръководството на учени от екипа на ЦРСББ, гл.ас. д-р Веселин Петров, д-р Никола Стайков, Мануела Стоянова;
  • 17:00 – 18:00 Отворени врати «Млад изследовател» – участие в научни експерименти под ръководството на учени от екипа на ЦРСББ, гл.ас. д-р Петър Бояджиев, гл.ас. д-р Веселин Петров, д-р Никола Стайков;
  • 17:00 – 18:00 «Забавната страна на науката» – посещение в оранжериите на ЦРСББ, които са без еквивалент за България. Учениците ще се запознаят с дейности от ежедневната практика на учените и ще засаждат растения. Ще бъде позициониран щанд с различни зеленчуци, произведени от ИЗК «Марица».

Събитията са паралелни и посетителите могат да посетят всяко едно от тях на последователен принцип.