Сградата и оранжериите са без еквивалент за България и са оборудвани с технологии от най-ново поколение

Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) кани студенти от пловдивски университети и ученици от гимназиалните класове да бъдат първите посетители в новопостроения научен кампус в ж.к. „Тракия“. Сградата и оранжериите на Центъра са без еквивалент за България и са оборудвани с технологии от най-ново поколение. Гостите ще имат възможността да разгледат високотехнологичната сграда и да вземат активно участие в експерименти и научнопопулярни лекции, водени от изследователи и партньори на ЦРСББ.

Денят на отворените врати на 30 септември е част от международната инициатива ”Европейска нощ на учените”, на която ЦРСББ е съорганизатор за четвърта поредна година. Инициативата се провежда ежегодно в над 25 страни в Европа с основната цел да свърже учени от различни области с широката общественост, да представи значими изследователски проекти и да повиши интереса на младите хора към научна и изследователска кариера.

Програмата, която екипът на ЦРСББ е подготвил, дава възможност на студентите и учениците да избират според предпочитанията им и да се включат в разнообразни активности:

  • 16:50 – 17:00 Официално откриване – доц. д-р Цанко Гечев, доц. д-р Весела Казашка
  • 17:00 – 18:00 «ДНК в кухнята» – участие в научни експерименти под ръководството на учени от екипа на ЦРСББ, гл.ас. д-р Веселин Петров, д-р Никола Стайков, Мануела Стоянова;
  • 17:00 – 18:00 Отворени врати «Млад изследовател» – участие в научни експерименти под ръководството на учени от екипа на ЦРСББ, гл.ас. д-р Петър Бояджиев, гл.ас. д-р Веселин Петров, д-р Никола Стайков;
  • 17:00 – 18:00 «Забавната страна на науката» – посещение в оранжериите на ЦРСББ, които са без еквивалент за България. Учениците ще се запознаят с дейности от ежедневната практика на учените и ще засаждат растения. Ще бъде позициониран щанд с различни зеленчуци, произведени от ИЗК «Марица».

Събитията са паралелни и посетителите могат да посетят всяко едно от тях на последователен принцип.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.