Форумът ще се проведе от 17 до 19 септември в парк „Лаута“, гладиаторски битки и средновековна музика на откриването на Римския стадион

Оригинални  мечове, копия, боздугани и стрели от Античността и Средновековието ще покаже сдружение „Филипопол” по време на фестивала „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство”. Ценните артефакти за първи път ще излязат от музея за демонстрации пред публика със съдействието собствениците на колекция „Ватеви”, в която са събрани повече боздугани, отколкото има в Британския музей.

Третото издание на фестивала ще се проведе от 17 до 19 септември в парк „Лаута“. Откриването е от 19 часа на Римския стадион, където ще бъде пресъздаден античен ритуал за призоваване на благосклонността на боговете. Публиката ще види още спектакъл „Раннохристиянско кръщение”, битки между гладиатори, средновековна музика в изпълнение на групите „Фрея” и „Spirital Seasons”. Зрителите ще станат свидетели на рицарски бой Pro fight triatlon – дуел по международен правилник WMCF Kinights, организиран от Петър Владов шампион от турнири у нас и в чужбина.

През двата дни на фестивала над 200 участници ще претворят хилядолетната история на един от най-старите живи градове в света. Предвидени са демонстрации на занаяти, бойни техники, автентично облекло и оръжия, приготвяне на средновековни гозби и питиета, езда. Ще звучи и древна музика.

За да се спази заповедта на Министерство на здравеопазването, влизането във фестивалната зона ще бъде с контролиран достъп.