Ученическият екип спечели 4000 лева в конкурса „Млад предприемач на Пловдив”, започва бизнес

 

Кристина, Таня и Сашо спечелиха не само овациите на журито, но и на съучениците си. Символичният ваучер остана цял ден днес в фоайето на училището. Снимка на "Уча в Пловдив"
Кристина, Таня и Сашо спечелиха не само овациите на журито, но и на съучениците си. Символичният ваучер остана цял ден днес в фоайето на училището.                                                                                        Снимка на “Уча в Пловдив”

 

Стартираме реален бизнес. Смятаме да останем да учим в България и да се издържаме с парите, които заработим. Това заявиха зрелостниците от Търговската гимназия Стоянка Талатинова, Кристина Томова и Александър Граматиков, които се класираха на престижното второто място в конкурса „Млад предприемач на Пловдив”.

На официална церемония снощи заместник-кметът по спорт и младежки дейности на Петър Зехтински кметът на район „Централен” Георги Титюков наградиха победителите в надпреварата, която общината организира за шеста поредна година. Ваня Плачкова спечели първа награда и сумата от 7000 лв. за своята концепция за лабораторни установки,  видеоръководство и модел на поляриметър, който служи като нагледен материал по физика за ученици от средното образование. Тя заяви готовност да предостави безвъзмездно на три пловдивски училища част от своите разработки по бизнес плана.

15-членното жури избра за финалния етап от състезанието 13 от 42 представени идеи. Двете трети награди и сумата от 2000 лева получиха Мануела Манова и Георги Влайков.

„Не вярвахме, че ще успеем, защото конкуренцията беше жестока, имаше невероятни бизнес планове, но до последно се надявахме. В никакъв случай обаче не сме предполагали, че ще спечелим не една, а три награди. Освен приза на общината, проектът ни бе отличен като социално значим от Националния алианс за работа с доброволци, взехме и парична премия от Колежа по икономика и администрация”, щастлива е Стоянка.

Александър разказа, че идеята им хрумнала преди две години, когато създали учебна компания към школата по мениджмънт в Общински детски комплекс. Става дума за капсула от почвена торфена смес, в която се слага семенце на цвете, опакава и се поднася като подарък. Има го и момента на изненадата, тъй като човекът, на когото се поднася, не знае какво растение ще поникне. Социалният момент е, че бизнесът може да се прави от хора в неравностойно положение, тъй като процесът е опростен и лесен.

На въпроса перспективен ли е подобен бизнес, Кристина обяснява, че са направили анкета сред съученици и познати, които намерили продукта им за иновативен.

„Направихме опити, всички семенца поникват. Или поне 85 процента. Цената е едва 1,99 лева. Развиваме този проект с идеята да подкрепим Пловдив за европейска столица на културата. Затова на опаковките са два от символите на града и логото на Пловдив 2019”, добавя Криси.

И тримата са дванадесетокласници от специалност „Бизнес и банково дело”. Категорични са, че ще продължат образованието си у нас, затова няма да се разделят, а ще инвестират наградата в реален бизнес, който сами ще управляват.  Другата им идея е  в капсулите да сложат подправки, вместо цветя.