Третокурснички от ПУ омаяха хлапета от ДГ „Дъга” на урок по математика. Нямат против камерите, но смятат, че шокът ще е за родителите от децата им

В коя полянка има толкова точки, колкото са зайчетата на картинката, пита чаровната учителка, а хлапетата се надпреварват едно през друго да дават правилен отговор. Групите на зайците, мечетата и птичките чудесно се справят с поставените задачи и броят до 5, без ни най-малко да се стесняват от гостите на урока по математика.

Третокурсници по предучилищна и начална педагогика от Пловдивския университет проведоха практика с малчугани от втора група на детска градина „Дъга”. Своя дебют с тема за сравняване направиха Цветелина Божикова и Петя Христова. Това са първите студенти, които детското заведение приема за практика. Момичетата се справиха със завидна лекота и нито за момент не се наложи да укротяват хлапетата, а напротив. Децата бяха така запленени от новото присъствие, че на мига изпълняваха всяка поставена задача – броиха минзухари, умуваха кои са повече на листчетата пред тях  – лястовичките или врабчетата. За улеснение на стажантките, титулярите от градината се бяха погрижили всяко от децата да има табелка с името си.

С леко неудобство Цветелина признава, че е доста по-пораснала от състудентките си, но категорично решила да си смени професията и да влезе в детската градина. Затова решила да учи педагогика, нищо че дълги години е майсторила бутикови торти и сменя коренно попрището. 41-годишната чаровница е майка на две деца, твърди, че е спокойна и уравновесена и няма търпение да влезе като редовен учител. Заявява, че ще вложи всичко от себе си, за да се развие професионално.

„Малко късно сбъдвам мечтата си, но важното е, че се случи. Обожавам децата, правят ме щастлива и смятам, че това е моята професия”, казва Цвети.

Петя я допълва, че в противен случай е безсмислено да учиш за педагог. На въпрос как гледат на родителските протести и искането за поставяне на камери, момичетата заявяват, че видеонаблюдението няма да реши проблемите.

„Нямаме нищо против да бъдем снимани, но това е предпоставка за недоверие между учители и родители. Има и друго – шокът от Биг брадър ще е за родителите, защото ще научат доста неприятни неща за децата си. Малчуганите са едни вкъщи и съвсем други с връстниците си в детската градина”, смята Петя.

Що се отнася до констатираните ситуации с насилие от страна на учители, студентите твърдят, че както човек се държи в обществото, такъв е и на работното си място.

Да подкрепи първите им стъпки със студентите педагози се срещна кметът на район „Северен” Ральо Ралев. Той ги насърчи да се реализират по професията, за която се обучават, тъй като системата има нужда от прилив на свежи кадри.

Директорът на детското заведение Дима Симеонова поздрави успешните първи стъпки на бъдещите учители и им пожела много постоянство и търпение. След което ги поздрави с написано от нея стихотворение: „…И има ли нейде награда-по скъпа за твоя неспиращ урок, години по-късно да срещнеш жена или вече мъж синеок, да вземе в своята твойта-ех, набръчкана малко ръка, и с поглед да каже „Благодаря”.