12-класникът зае призово място в Националния конкурс за ученическо есе на Висшия съдебен съвет

Цветан Мусеров от Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“ спечели първо място в Националния конкурс за ученическо есе на Висшия съдебен съвет. Темата на есето бе „Откровено за съдебната власт“, а в надпреварата се включиха 139 ученици от цялата страна.

Трима 12-класници заеха призовите места, като след пловдивския зрелостник се подредихаЕва Обесникова от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин и Георги Жечев от Седмо училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна.

„Съдът е последната крепост на демокрацията“. С този цитат от едно от есетата заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова се обърна към участниците в конкурса.

Според нея демокрацията е в разделението на властите, но и в тяхното сътрудничество, като даде за пример споразумението между МОН и ВСС за реализирането на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие, отворени съдилища и прокуратури“.

Участниците в конкурса споделиха, че благодарение на тази програма са придобили знания за съдебната система и до голяма степен са променили отношението си към нея.