В навечерието на 170-годишнината от създаването на Епархийското класно училище, празненствата ще бъдат във виртуални класни стаи

В навечерието на 170-годишнината от създаването на Епархийското класно училище в Пловдив, прераснало в първата българска гимназия, утре Хуманитарна „Св. Св. Кирил и Методий” отново ще чества своя патронен празник, но за първи път без шествие, а във виртуални класни стаи. Възпитаниците на училището няма да положат венци пред барелефа на светите братята, но затова пък са подготвили онлайн четене под мотото „Слово българско, поклон“, инициирано от клубовете „Обичам да чета и пътешествам“ и „Творецът в мен“. Фирма ще подготви и отнесе цветният гирлянд в Стария град.

Празникът на училището поставя началото на тържествата, посветени на несравнимия подвиг на славянските първоучители.

„С респект отгръщаме страниците на миналото, за да се докоснем отново до великото начало, съпроводено с копнежи за свобода във всички аспекти, заредено с възрожденски пориви, въплътило светлата идея за духовно възвисяване. История, изтъкана от подвизи. История, сътворена от личности с възрожденски патриотизъм, от възторжени мечтатели, достигнали до безпримерен героизъм; от личности, дарили живота си за България; от творци, отправили взор към бъдното и завещали ни духовност…История, с която се гордеем, но и история, която ни задължава – да помним, да тачим, да съхраняваме духовността, да останем верни и подвластни на възрожденския призив „Помогни ми да те возвися!”. За да съградим достойно настояще по примера на нашите велики деди. И вперили поглед в бъдещето, да сътворим нови дела, които  на свой ред да завещаем”, казва директорът Соня Киркова.

Тази година официалната част ще се случи за гимназистите онлайн на 11 май. Точно в 9 часа ще прозвучи националният химн,  а след това „Многая лета“ и „Върви, народе, възродени“, като учители и ученици ще „присъстват“ на тържеството пред устройствата си у дома.

Честването ще продължи в Гугъл класруум. Бивши възпитаници на училището и учители са подготвили филма „Традиции и приемственост”. Историческа викторина „170 години  Хуманитарна гимназия” ще провери знанията на учениците за миналото. В споделено виртуално пространство ще има рецитал с творби на гимназисти и учители. Предвидени са също изпълнения на живо. В празничната програма е заложено представянето на два сборника – от кръгла маса “Хуманитарният дух – в лабиринтите на съвременния свят“ и с ученическо творчество „Вселени 2“, реализиран в след конкурса „Моето вдъхновение“ – част от културния афиш на „Нощ/Пловдив”.

До цялата програма между 9 и 12 часа ще има достъп само училищната общност.