Лауреатът Валерия Пейкова е избрала да продължи образованието си в Санкт Петербург, Марио Димитров – в Университета по архитектура, строителство и геодезия, но смята да работи в Русия

Четирима призьори от националния кръг на олимпиадата по руски език отличи днес директорът на Хуманитарната гимназия „Св.св.Кирил и Методий“ Емил Начев. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки той връчи на отличниците грамоти и награди за перфектното им представяне на състезанието.

„Благодаря ви за положения труд. В условията на обучение от разстояние в електронна среда да постигнете подобен резултат, е невероятен успех“, обърна се Начев към отличниците Марио Димитров, Валерия Пейкова, Ана Атанасова и Никол Хачапуридзе. Тестът включвал компонентите слушане с разбиране, четене с разбиране, където имало доста уловки, езикови задачи за проверка на лексиката и граматиката, както и съставяне на текст до 200 думи.

Зрелостничката Валерия е лауреат, така че получава оценка 6.00. Тя й дава право да влезе без конкурсен изпит в избрана от нея специалност с руски език в Софийския, Пловдивския или Великотърновския университет. Амбициозното момиче обаче е решило да продължи образованието си в Санкт Петербург. Квотата за България, която руското правителство отпуска през настоящата година, е 225 места и Валерия се надява да бъде сред одобрените. Това означава обучение без такса.

„Надявам се отличният резултат от олимпиадата да ми донесе бонус точки. Очаквам висок успех от дипломата и държавните зрелостни изпити“, уверена е Валерия, която се готви да учи „Международно право“. Крайният срок за подаване на документите за кандидатстване е бил 28 март.

Марио също е лауреат от олимпиадата, но няма да се възползва от оценката, за да учи филологическа специалност, тъй като се е насочил към Университета по архитектура, строителство и геодезия. Все още се колебае в избора на специалност, но е уверен, че един ден ще работи в Русия.

Ана ще кандидатства „Славянска филология“ в Пловдивския университет. Очаква отлична оценка от матурата по руски, която да й послужи за вход. Ще се възползва и от резултата на олимпиадата.

Никол е 11-класничка, така че догодина ще мисли къде да продължи образованието си.

И четиримата призьори са се регистрирали за участие в Международната олимпиада по руски език, която тази година ще се проведе онлайн. Амбицирани са да се явят и за Пушкин сертификат, но датите на изпитите също били променени заради пандемията.

На въпрос как се справят с език, който не е особено привлекателен за техните връстници, учениците от Хуманитарната гимназия припомнят, че руският е вторият най-разпространен в света след английския. Марио казва, че интернет пространството гъмжи от информация на руски, от учебни материали и клипове, които са му изключително полезни в училище. Ана пък често използвала руски сайтове, за да подготви поставено задание или презентация. Без риск да дублират информацията й, тъй като малцина от връстниците й боравят свободно с езика.

Преподавателите по руски език Любка Марчева и д-р Илия Солтиров поясняват, че на този етап няма одобрени от МОН учебници за профилирана подготовка по руски език за 11 и 12 клас, затова се налага те сами да подготвят. От ПУ предоставяли достъп по ресурси през фонд „Руский мир“. Училището партнира на университета в организацията на състезанието “Я знаток русского языка”.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.