Литийното шествие, начело с иконата на славянските първоучители и Духов оркестър Пловдив, мина по Главната и стигна до барелефа на светите братя в Стария град

Словото е светлината над мрака, да вярваме в себе си и да пазим българското. За това призоваха днес учениците от Хуманитарната гимназия на честването на патронния си празник. 172 години от създаването на Пловдивското класно епархийско училище, наследниците му отново отдадоха почит към подвига на предците. Припомняйки, че на 11 май 1851 г. е поставена националната традиция да се отбелязва тържествено Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Ние даваме началото на най-светлия празник в духовния календар на България. 10 века след делото на Славянските първоучители, отново двама мъдри мъже – Найден Геров и Йоаким Груев, възкресяват паметта на светите братя и тяхното апостолско дело. Тук, в нашия Пловдив, зазвучават отново камбаните на всички църкви, за да възвестят чудото на този всеобщ народен Великден – възкресението на българския дух чрез словото“, напомниха водещите на празника, който се състоя на площад „11 май“.

По думите Иван Вазов, който също е възпитаник на училището, то е “най-ярката звезда в небосклона на българската просвета”. През класните стаи на бившата Първа мъжка гимназия са минали Васил Левски, Любен Каравелов, Тодор Каблешков и много други активни участници в Априлското въстание, Съединението, войните от началото на ХХ век.

„Надявам се да не звучи пресилено, но понякога си представям как Левски е изкачвал стълбите, по които ние минаваме днес и буквално ме побиват тръпки. Горда съм, че уча в гимназия, дала на България едни от най-големите имена на Възраждането. Историческият дух на сградата все още се усеща“, казва 12-класничката Петя. Заедно със съученичката си Пресияна те влязоха в ролята на асистентки на знаменосеца. Зрелостничките са категорични, че виждат бъдещето си в България, затова ще кандидатстват право и българска филология в Софийския университет.

„В това училище се научих да мисля. Учителите ме мотивираха да развивам себе си, дадоха ми възможност за личностна изява, бяха ми като втори родители“, откровена е Пресияна.

След като представители на випуските положиха цветя пред паметника на Кирил и Методий, иконата на светите братя, изографисана от Мила Мусакова, поведе литийното шествие до барелефа на славянските първоучители в Стария град. В празника се включи и Духов оркестър Пловдив.

На 11 май:

16 ч. – Шествие на СУ „Св.св. Кирил и Методий“, което отбелязва 50-годишен юбилей

17:00 – 18:30 ч. Центърът за подкрепа за личностно развитие –

Общински детски комплекс организира празнично шествие

–          Първи лъч: – западната страна на Цар-Симеоновата градина, кръстовището на ул. Филип Македонски и ул. Авксентий Велешки. Формации: хор „Детска китка ”, „Хор на пловдивските момчета“, Вокално студио „ Синтез ”, РАФ „Кумици ”, ФТА „Иглика“.

Маршрут: алея на Цар-Симеоновата градина,Виенски павилион, Централна поща, ул. „Княз Александър” 1 до стълбите с ул. „Д-р Г. Вълкович” (Каменица).

–          Втори лъч: – площад „Аптека Марица” от северната страна на подлеза на ул. „Райко Даскалов” и бул. „Шести септември”. Формации: Подготвителен хор на момчета , Младежки хор „ Стефка Благоева”, ВГ „Бамбини ”, ФТА „ Иглика“. Маршрут: подлез на ул. „Шести септември”, ул. „Райко Даскалов”, площад „Римски стадион”, ул. „Княз Александър” 1 до стълбите с ул. „Д-р Г. Вълкович”

Флашмобът ще започне в 18:00 ч. на стълбите на ул. „Княз Александър” 1 и ул. „Д-р Г. Вълкович” (Каменица).