Хуманитарната гимназия за поредна година ще даде начало на тържествата по случай Деня на светите братя Кирил и Методий. Най-старото училище в Пловдив възкреси отколешната традиция да се честват равноапостолите, положена от Найден Геров още през 1851 година. Празникът ще се проведе по традиция на площад „11 май”. Учениците от гимназията ще приветстват гостите на тържеството на 10 май в 10 часа, след което литийно шествие ще се отправи към барелефа на славянските първоучители в Стария град.

На 11 май празнува СУ „Св.св.Кирил и Методий”. Учители и ученици ще се съберат на площад „Централен”, откъдето, начело с мажоретния състав, ще поемат към барелефа, за да поставят венци и цветя. Празничният концерт на талантите на училището ще се проведе в аулата на Аграрния университет от 11.30 часа.

Празникът на 24 май ще започне в 9 часа в Актовата зала на Хуманитарната гимназия, където по традиция детски и учебни заведения ще бъдат отличени с почетен знак на Пловдив, а изявени директори и учители ще получат почетни значки.

Празничната литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, която ще отслужи пловдивският митрополит Николай, също започва в 9 часа. В 10 часа е откриването на тържеството на площад „11 май”, където празнично слово ще произнесат кметът на Пловдив Иван Тотев и  началникът на РУО Иванка Киркова. Пред паметника на светите братя владиката ще отслужи празничен молебен и ще бъдат положени венци и цветя.

Шествието към площад „Стефан Стамболов“ ще бъде водено от мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър Пловдив и знаменна група от Хуманитартата гимназия, която ще носи и иконата на Кирил и Методий.