Третокласници прочетоха без грешка „Тигърчето Скокльо” на дипломата, който посети иновативните класове на училището в „Столипиново”

„Хубава си, моя горо” звуча в изпълнение на второкласници за Кевин Хамилтън, извънреден и пълномощен посланик на Канада за Румъния, България и Молдова. Днес, когато се отбелязва Международният ден на ромите, дипломатът гостува в училището, където сто процента от децата са от уязвими групи. Негово Превъзходителство, придружен от Крис Доган от мисията, базирана в Букурещ, влязоха в часовете на иновативните паралелки. Първолаците ги посрещнаха с танца „Бал на цветята”, а децата от втори клас впечатлиха с песента по текст на Любен Каравелов. За да докажат, че се справят отлично с българския език в 3 клас, учениците прочетоха на дипломата гладко и без грешка разказа „Тигърчето Скокльо”. Текстът е от учебната програма и е взет днес, но те се справиха, похвали ги директорът Екатерина Делинова.

„Чувал съм много хубави думи за вашето училище и за резултатите, които постигате, затова дойдох на място да се запозная с работата ви“, каза посланик Хамилтън и поговори с учителите за основните проблеми, с които се сблъскват в ежедневната си работа. Те не скриха, че това се периодичните отсъствия на децата, но обясниха, че правят всичко възможно да ги задържат с допълнителни часове по български, които са решаващи, за да се справят с всички предмети. Училището е привлекателно и с разнообразните извънкласни форми, които предлага като алтернатива на свободното време.

Хамилтън се срещна и с преподаватели на фондация „Заедно в час”, които вече са назначени като редовни преподаватели след двугодишното си пребиваване по програмата и постигат невероятни резултати със своите възпитаници.

Директорът Екатерина Делинова разказа за добрите практики децата да бъдат ангажирани в реализацията на градски проекти и за обмяната на опит с училища от Пловдив и страната. Тя не пропусна да отбележи, че екип шестокласници е успял да се класира на второ място от училищата в „Източен” в проекта „Народните будители и аз”.

Кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков, който придружаваше гостите, се похвали с резултатите, постигнати по европейския проект „Растем заедно“, по време на който над 300 деца получиха допълнително обучение по български език и заедно със своите родители посетиха представления и културни събития.