Камата решава задачи в часа по математика на Тинка Михайлова от СУ “Св. Константин-Кирил Философ“

Футболната легенда Христо Стоичков изненада учениците от 7 в клас на СУ „Св. Константин-Кирил Философ“, влизайки изненадващо в класната стая по време на часа на класа. Модерния ляв се отзовал на поканата на преподавателя по математика и класен ръководител Тинка Михайлова и пристигна в училището заедно с футболния съдия Атанас Узунов.

„В първия момент седмокласниците онемяха“, разказва Михайлова. Учениците не вярвали, че тя може да удържи на обещанието си, след като били наясно с многобройните ангажименти на Стоичков и плътната му програма. След първоначалния шок последвали бурни овации.

Според предварителната уговорка Камата повел разговор на тема: „Оценка и самооценка“. Той влязъл в ролята на класен и след дебатите даже пробвал да решава задачи със седмоклсниците, на които предстои да се явяват на национално външно оценяване. Оказало се, че все още добре помни формулите за съкратено умножение и може да ги използва точно. Демонстрирал го, решавайки зададените от класната задачи.

„Учениците се убедиха, че има смисъл да знаят и могат. Примерът на звездата го доказа. Той поговори с тях и в посока ценности и перспективи в развитието“, разказа Михайлова и добави, че Стоичков посъветвал децата да не губят време с телефоните и благодарил на учителите си.

„Надявам се след среща като тази да запаля пламъчето на любовта към математиката. Дано да осъзнаят, че да си известен, е плод на много усилия и целенасочен труд. А математиката и спортът могат да са взаимодопълващи се“, казва Михайова.