11-класничката от ПГ по туризъм заложи на микс от кардамон, мохито мента и ориндж битер за коктейла си. Теодора Денкова майстори торта „Блек форест” и фокача с маслини, чери домати и розмарин

Ученичка от Професионалната гимназия по туризъм създаде пловдивска реплика на прочутия Джин фис на националното състезание за най-добър млад барман, което се проведе в панаира. 11-класничката Христина Петрова нарече коктейла си „Айляк фис” и влезе в конкуренция с призьори от предишните кръгове от 12 професионални училища в страната. Задачата им бе да представят своя интерпретация на класически коктейл.

Христина заложила на айляк версията на Джин фис, защото питието е подходяща за лятото разхладителна напитка. Вместо захарен сироп обаче, в нейния вариант има микс от кардамон, мохито мента и капки ориндж битер. Така пловдивският вкус добавя към класическия вариант лятна свежа нотка. В работата на бармана са много важни техниката, красотата по време на работа и външният вид, обясни Христина. Седем минути й бяха достатъчни, за да поднесе питието си в кристална чаша, украсена с лайм, цвете от ряпа, ментово листо и черешка.

11-класничката Теодора Денкова пък се впусна в битката между сладкарите с торта „Блек форест”. Стъпвайки на класическите съставки сметана и вишнев ликьор, ученичката постигна модерна визия с мус от шоколад, център от вишнево желе, шоколадови орнаменти и брауни платка. Според регламента тя трябваше да измайстори и фокача, която гарнирана с маслини, чери домати и розмарин.

На състезанието за сервитьори и сомелиери гимназията бе представена от зрелостничката Василена Николова, а Златомир Петришки се включи в надпреварва за най-добър млад готвач.