Видеонаблюдени и магнитни карти гарантират сигурността на реновирания блок на Медицинския, гостите вън след 22 часа

Ректорът проф. Стефан Костянев преряза лентата.
Ректорът проф. Стефан Костянев преряза лентата на обновеното общежитие.
Условия, близки до хотелските, предлага обновеното общежитие на Медицинския университет, което официално бе открито днес. Реновирането на блок №1 на “Царевец” и на студентския стол е глътнало 2.5 млн. лева от бюджета на висшето училище. Само 400 000 струва оборудването в кухненския блок на стола, който всеки ден ще предлага 12 позиции, от които студентите да избират, обеща ректорът проф. Стефан Костянев и преряза лентата.
Няма студент на висшето училище, който е пожелал да бъде настанен в общежитие, и да му е отказано, поради липса на места, уточни управителят на ремонтирания блок Гео Караданов. За да се гарантира сигурността на обитателите, всеки от тях е снабден с магнитна карта и се чекира преди да влезе. На всеки от етажите има по три камери, за да се предотвратят каквито и да е инциденти. Независимо от това 24-часова охрана следи за достъпа на външни лица в сградата. След 22 часа всички гости трябва да напуснат блока.
Всяка от 245-те стаи има ново обзавеждане, самостоятелен санитарен възел и  интернет. Срещу жетон от 2 лева студентът може да изпере дрехите си в новото перално помещение. Месечната такса за медиците държавна поръчка е 70 лева, като в нея влиза токът, парното и водата. Това означава по 2.80 на ден. 120 е наемът за студентите платено обучение. До няколко месеца предстои ремонт и на асансьорите.