И 9-класници търсят оферти за университети зад граница. Ръст на ранните кандидатури за прием отчитат на изложение „Световно образование“

Решението на холандското правителство да намали наполовина таксата за първокурсници от ЕС направи страната втора най-желана дестинация за родните кандидат-студенти. Вместо 2060 евро, новоприетите ще плащат 1030 за първата година от образованието си. Отстъпката, както и големият брой специалности на английски език, са довели до 20 на сто ръст на българските студенти, стана ясно на изложението „Световно образование”, което се проведе днес в „Грандхотел Пловдив”. На форума бе организиран специализиран център за безплатно ранно кандидатстване за всички холандски университети. Сред най-предпочитани специалности са бизнес и икономика, програмиране и компютърни науки, арт и дизайн програми – интериорен, графичен, на електронни игри, психология, медии и комуникации.

Налице е 30-процентен ръст на ранните кандидатури за Великобритания, след като британското правителство още през лятото обяви, че запазва кредитирането на образованието за студентите от ЕС. Условията за финансиране на бакалаври и магистри през септември 2019 остават същите при реално случващ се Брекзит.

От началото на септември, когато отваря централизираната система за прием UCAS, са обработени първите документи на наши зрелостници. Засилен е интересът към университетите Оксфорд и Кеймбридж, за които има заявени по 7 кандидатури за специалностите компютърни науки, психология, философия, лингвистика и икономика. Останалите са за Университета по изкуствата в Лондон, Университетите на Глазгоу и Единбург и Кинг‘с Колидж Лондон, където българите са пожелали да учат  компютърните науки, бионауки и ветеринарна медицина.

Великобритания продължава да е най-предпочитаната дестинация, а фаворити остават икономическите специалности, IT, психология, дизайн на компютърни игри. Новото атрактивно предложение е специалността „Юзър експириънс дизайн” за подобрения на уеб и мобилни апликации.  Сред новите търсени специалности са „Правилно хранене и диетология”, „Хранителни технологии” с фокус към полезните храни, както и „Дигитален маркетинг”.

С над 30% се е увеличил интересът и към университети в Германия и Австрия.

Освен зрелостници, на изложението можеха да се видят и 9-класници. Учениците още отсега се информират за възможностите, които предоставят отделните университети, търсят атрактивни за бъдещето професии, интересуват се от условията за финансиране. Най-многобройни бяха учениците от 10 и 11 клас, които в момента наблягат на подготовка за езикови сертификати.