Той не е от спортовете, включени в учебното съдържание, но по предложение на директора и след становище на РУО може да се играе в часа по физическо

Възможностите за популяризиране на хокея на трева сред учениците и практикуването му в повече училища бяха обсъдени на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с ръководителя „Стратегии и развитие“ на Европейската федерация по този спорт – ЕвроХокей Том Смит. На нея присъстваха и заместник-министърът на образованието и науката д-р Емилия Лазарова, заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева, ректорът на Националната спортна академия проф. Красимир Петков и представители на българската федерация.

В момента хокей на трева тренират над 2000 ученици в България. Спортът се практикува в над 20 училища в София, както и в по-отдалечени области като Добрич, Смолян, Силистра, съобщи изпълнителният директор на българската федерация проф. Антонио Антонов. Федерацията търси възможности за популяризирането на този спорт, особено след изключителния успех, който постигна миналата година на Световните летни игри Спешъл Олимпикс в Берлин българският национален отбор, завоювайки сребърен медал. Той е съставен изцяло от ученици и представители на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование  Пловдив. „С очите си видях коренна промяна в децата. Дори тези, които не бяха напускали родното си място и не бяха излизали никога извън семейството си, станаха деца на света. Това се отрази на светоусещането им“, каза директорът на центъра Катя Стоилова по време на срещата. По думите ѝ в началото е било трудно да се запишат 9 деца, а сега в отбора има 25 и няма място за всички желаещи.

От федерацията също изтъкнаха, че хокеят на трева е приобщаващ спорт, в който няма физически контакт и може да се играе едновременно от момичета и момчета, както и от хора с увреждания или в неравностойно положение.

Министър Цоков посочи като възможност включването на хокея на трева в Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“. По нея в момента се финансират занимания по футбол, баскетбол, волейбол и хандбал.

Обсъдена беше и новата Национална програма на Министерството на младежта и спорта „Спортен час“, която ще предостави възможност треньори да могат да влизат в училище и да развиват различни видове спорт.

Хокеят на трева не е част от спортовете, включени в учебното съдържание, но по предложение на директора на училището и след становище на Регионалното управление по образованието и решение на педагогически съвет, той може да се играе в часа по физическо възпитание. Друга възможност за практикуването му дават заниманията по интереси като част от общата подкрепа за личностно развитие в училище.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.