Лаборанти учиха малчугани как да проверят има ли в сока истински плод, а в брашното – нишесте

Пита с протеини от нежитен произход за спортисти и хляб за диебатици са новите разработки на вуза

dscf9610

Хляб с вино и орехи предизвика истински фурор в Нощта на Университет по хранителни технологии. Той е нова разработка на катедрата по технология на зърнените продукти, съвместно с катедра „Процеси и апарати“. Акцент в тазгодишното събитие бяха бобовите и житните култури. На щанда на преподавателите и студентите посетителите можеха да дегустират и хляб със семена, погача с маслини и сух лук, софт ролс, бяла и черна багета, приготвени специално за нощта на учените от български и френски студенти, които се обучават по програма „Еразъм“ в УХТ. Сред новите асортименти, които демонстрира вузът, бе и здравословен хляб със 100% брашно от лимец. Друго иновативно постижение на учените бе пита, обогатена с протеини от нежитен произход, подходяща за спортисти. Плод на 6-годишна разработка на катедрата е функционалният хляб „Топи“, предназначен за болни от диабет, тип 2, койтио е клинично изследван с доказано намаляване на гликемичния индекс. Той е тестван в две независими болници и се произвежда от УХТ по поръчка повече от година, като се радва на търсене сред диабетици. Гордост за учените са и безглутеновите тестени изделия – толумбички и понички с брашно от амарант, както и солени бисквити с билки.

dscf9608

Вниманието на малчуганите привлече щандът на катедрата по микробиология и органична химия, където сами приготвяха бадемово, соево и овесено мляко. Там те научиха, че продуктите са изключително здравословни и могат да се консумират заедно с арония, стафиди или плодове. На място можеше да се дегустира и соево кисело мляко, което в момента не се произвежда в България. Разработка на преподавател от УХТ обаче вече има приложение в Япония и се радва на огромен интерес. Научните сътрудници разказаха, че добавките на пробиотичните бактерии намират приложение не само в хранително-вкусовата, но и в козметичната индустрия. А децата бяха вперили поглед в химичните реакции, докато родителите разпитваха как да разберат дали в каймата има скорбелни продукти. Най-любопитните направиха опити, за да разберат дали в сока, който пият, има истински плодове, а в брашното – нишесте. Хлапетата сами майсториха и здравословни сандвичи с пълнозърнест хляб, зеленчуци и сирена. Специалистите обясниха на възрастните посетители, че могат и в домашни условия да проверят дали виното, което пият, съдържа плодове. Достатъчно е да имат хлебна сода и лимонтузу.

Истински кулинарни шедьоври бяха приготвили студентите от катедра „Хранене и туризъм“. За отрицателно време привършиха бонбоните от леща, фурми, орехи, какао и пудра захар. На щанда бяха предложени също специалитет с извара и булгур, сладкиши с нахут и фасул, изделия от чия и киноа. Специално за посетителите на Европейската нощ на учените, ръководени от д-р Джузепе Аккардо италиански студенти от Сицилия, които учат в Пловдив, приготвиха пици и паста за гостите.

dscf9611

За първи път в Нощта на учените децата бяха привлечени не само от научните експерименти, но и от фокусите на меджик Марио от IV курс на специалност „Кетъринг”, който създаде истински празник за малчуганите. Проведен бе и благотворителен търг на рисунки на учениците на Средното специално училище за деца с увреден слух „Проф. д-р Ст. Белинов“. Специални гости на УХТ бяха деца от Дом „Олга Скобелева“. Заедно с млади научни работници и студенти те се запознаха с особеностите на семена от зърнени култури и приложението им в храненето, като проведоха състезание по приготвяне на здравословни сандвичи, „рисуваха” със зърнени семена и извайваха склуптори от тесто и фондан.