DSCF5804

Господари на Стария град днес бяха децата. Малките таланти окупираха възрожденските къщи и Лапидариума от ранни зори, за да покажат, че са достойни наследници на старите занаятчии. С празнично шествие от стълбите на Каменица до резервата бе даден старт на Детския панаир на занаятите. Облечена в народна носия, начело на множеството застана инициаторът на събитието и председател на Регионалната занаятчийска камара – Тони Симидчиева.

Какво са научили след едномесечно обучение при майсторите от камарата показаха учениците от ОУ “Васил Петлешков”. За удивление на публиката, те умело се справяха с тъкачния стан и грънчарското колело, плетоха и кукли от царевична шума.

DSCF5792

“Първо си измийте хубаво ръцете, сложете престилките и поръсете с брашно мястото, където ще месите. Няма нищо сложно, слушайте какво ви казвам и, като се приберете вкъщи, може да замените бабите си и да приготвите вкусен домашен хляб”, посъветва децата майсторът пекар Димитър Йолов. Истинско стълпотворение се получи около импровизираната пекарна, където една част от децата разточваха тесто и правеха сладки, а други директно се заеха да месят.

С истинско изумление малките участници в празника наблюдаваха как стъклена тръба се превръща в красиво цвете или камбанка. Демонстрациите пред стъклодувното ателие на Иван Станев събраха десетки деца, готови да наследят занаята на единствения майстор у нас. Десетки почитатели на боите и молива пък рисуваха в къща музей “Златю Бояджиев”.

В 15-те шатри в Лапидариума училища подредиха произведени в учебните работилници изделия, а за градуса на настроението се грижиха певци и музикални формации от паралелките по изкуства.