Мъници от детските градини в „Централи” първи влязоха в джунглата с пеперуди на Природонаучния, където се отглеждат 15 екзотични видове

IMG_4796

Мъниците от детските градини в район „Централен“ видяха днес на живо как се раждат пеперуди. Те първи влязоха в най-новата зала на Природонаучния музей, която наподобява джунгла. Под стъкления купол на третия етаж пърхат стотици екзотични пеперуди, които живеят в среда близка до тропическата.   Зала „Тропик“ е първата подобна в България, в нея има мостче, водопад, езерце и малка рекичка. В нея се отглеждат 15 тропически пеперуди от най-атрактивните видове. Излюпените досега са около 250, но се очаква броят им скоро да достигне 400“, обясни директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

На всеки две седмици към сбирката ще се добавят нови видове пеперуди. В помещението, дълго 11 и високо 8 метра, са засадени 7 вида палми, орхидеи, папрати и други екзотични растения.

Продължителността на живота на пеперудите обикновено е около от две до четири седмици. В зала „Тропик” сред растенията са поставени банани и портокали, чиято цел е да повишат жизнения им цикъл. Пеперудите не могат да чуват, но са толкова чувствителни на движения, че усещат всяка вибрация.Те са студенокръвни насекоми и се нуждаят от топлината на слънцето, за да могат да летят, затова в залата са осигурени оптимални условия, обясни директорът Тодоров.

IMG_4799

Специалистите на музея ще въвеждат посетителите на групи по десетима и ще им разказват любопитни факти за пеперудите. Входният билет ще е 2 лева за деца и 4 за възрастни. Инвестицията е коствала около 70 000 лева.

От днес в планетариума на музея може да се гледа и 3D-прожекция на филма „Морски чудовища“ на „National Geographic”. За разлика от 3D киното, където екранът е срещу зрителя, в планетариума е навсякъде. Технически проблеми и дублажът на български затруднили пловдивските музейни работници, но от днес прожекцията вече е част от програмата. Догодина списъкът ще бъде разширен с филми на различна тематика.

Кметът Иван Тотев, който присъства на откриването на пеперудариума, обяви, че разширението на музея продължава. Очаква се в сряда на среща в Националния институт за недвижимо културно наследство да се уточняват подробности по проекта за реконструкция на Дондуковата градина, който включва  изграждане на Ботаническа градини до Дома на младоженците. Проектът предвижда зала “Лотос” да стане Джурасик парк с фигури на динозаври.

IMG_4778

Image_6453252_128