40 деца между 4 и 12 години се включиха в творческите занимания по пеене, актьорско майсторство, балет и приложни изкуства в ателиетата на Госпожа Опера

20171011-dsc_8345

Творчески занимания за деца към Опера Пловдив стартираха в ателиетата на любимия образ на пловдивските малчугани – Госпожа Опера.  40 деца на възраст между 4 и 12 години вече се включиха в артистичните занимания по пеене, актьорско майсторство, балет и приложни изкуства. Основна цел е сами да създават и изпълняват известни детски мюзикъли, които ще бъдат представени пред публика на сцената на Опера Пловдив. Децата ще имат възможност да се докоснат до реална артистична среда, да участват в продукции на операта и да се срещат с популярни имена от българската музикална сцена.

Първото предизвикателство ще бъде участието им в спектакъла „Кармен” в началото на месец ноември. Заниманията се водят два пъти седмично в специално декорирана за целта на академията стая, затова децата паралелно репетират и програма за коледен концерт.

Мисията на проекта е чрез артистични и музикални подходи да се насочи вниманието на децата към градивни творчески дейности, да се развиват техните вродени таланти. Позитивното образование и докосването до класическата музика ще предложат алтернатива на заобикалящата ни субкултура и служат като превенция на агресията и стреса в детската среда, категорични са инициаторите.

Педагози в Музикалния театър на Госпожа Опера са опитни артисти от екипа на Държавна опера-Пловдив и доказани преподаватели.

Вокален педагог е Анна Барбудева – оперна певица с международна кариера и издадени два самостоятелни албума. Галина Гешева – балерина  в операта и преподавател по класически танци в НУМТИ ” Добрин Петков”, води танците. В балетното ателие тя роботи заедно с Мая Лачева – опитен артист и дългогодишен репетитор на балета на Опера Пловдив.

Росица Костова ръководи ателието по актьорско майсторство. Поставя детски спектакли в Софийската опера, а на пловдивската публика е позната като режисьор на “Вълшебната флейта за деца”,  “Четирите годишни времена за деца” и мюзикъла “Мечо Пух”.

Корепетитор в Академията на Госпожа Опера е преподавателката по пиано в АМТИИ – Надежда Кузманова, а за запознаването на децата с приложните техники по създаване на декори и костюми е отговорен сценографът на операта Гергана Мантърлиева.